Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На фронт після одруження чи розлучення? Чи вручать чоловіку повістку після зміни цивільного стану

Розповідаємо, чи означає передача даних про військовозобов'язаних до ТЦК негайне вручення повістки

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Повістки в Україні мають вручатися належним чином

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває воєнний стан, тому чоловіки призовного віку від 18 до 60 років можуть отримати повістку в будь-якому громадському місці. Зараз багатьох українців цікавить, чи передають державні органи, наприклад РАЦСи, дані про військовозобов'язаних до ТЦК, аби після цього їм вручили повістки.

Про це розповіла адвокат юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко у коментарі виданню "РБК-Україна".

Чи вручать чоловіку повістку одразу після одруження або розлучення

За словами адвоката, зараз мережею активно шириться інформація, що після одруження або розлучення дані про чоловіків передають до військкоматів та їм одразу вручають повістки. Однак передача таких даних зовсім не означає, що чоловік отримає відповідний документ, як тільки вийде з РАЦСу.

"Наприклад, якщо розлучення відбувається через суд, одне таке рішення направляється жінці, друге – чоловіку, а третє – до відділів державної реєстрації актів цивільного стану. Ці органи мають доступ до Державного реєстру актів цивільного стану", – зазначила Катерина Аніщенко.

У цьому реєстрі задокументована інформація про народження людини, про смерть, про зміну імені або прізвища та зміну цивільного стану. При цьому в самому процесі взаємодії РАЦСів та військкоматів суттєво нічого не змінилося.

"Обов'язок РАЦСів направляти ці дані до районного ТЦК був ще до початку повномасштабного вторгнення. Але до війни це могли робити за власним бажанням, тобто відповідальність директора РАЦСу за не надання даних не передбачалася", – пояснила адвокат.

Під час війни цей процес ТЦК взяли на контроль, тому РАЦСи стали активніше повідомляти про зміну цивільного стану чоловіків. Однак, за словами експертки, це зовсім не означає, що їм одразу вручать повістку.

Які існують причини для неявки до ТЦК за повісткою

Українське законодавство наразі передбачає лише кілька поважних причин, коли чоловік може не з'явитися до військкомату після отримання повістки. Йдеться про:

  • хворобу, яка не дає можливості самостійно рухатися;
  • необхідність догляду за хворою дружиною, чоловіком, дитиною, своїми батьками чи дружини/чоловіка (ці особи мають проживати разом із військовозобов'язаним, також не повинно бути близьких родичів, які могли б взяти на себе догляд);
  • відкрите кримінальне провадження, застосування адміністративного стягнення або кримінального покарання стосовно військовозобов'язаного або резервіста.

Але при цьому чоловік повинен мати документ, який може підтвердити хоча б одну із перерахованих причин.

Раніше ми розповідали, чи можуть вручити повістку водієві за кермом. Також ми писали, чи можуть мобілізувати чоловіка у відпустці або на лікарняному. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.