Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ці продукти здатні "розорити": ціна якої новорічної їжі виросла на 74%

Причина дорожчання – девальвація гривні, адже товари в основному імпортують з-за кордону

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні значно виросли в ціні цитрусові

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні спостерігається значне підвищення ціни на одну групу товарів, а саме – цитрусові. Взимку та особливо перед Новим роком попит на апельсини, мандарини, лимони, грейпфрути тощо росте, проте цього року, зважаючи на високу вартість, пропозиція може перевищувати попит.

Як змінювалися ціни в супермаркетах протягом року, дослідила команда аналітиків сервісу доставлення продуктів Zakaz.ua.

Спершу варто згадати про високий показник інфляції. Згідно з даними Державної служби статистики протягом минулого місяця показник збільшився на 2,5%. Національний банк прогнозує посилення інфляційного тиску ще на 2% на початку 2023 року через дефіцит електроенергії й пошкодження енергетичної інфраструктури України.

На фоні цього в українських магазинах спостерігається сумна динаміка росту цін на продукти харчування. Цитрусові не стали виключенням. Якщо порівняти вартість у грудні 2021 року, то цьогорічний показник змінився на 74% у бік дорожчання. Найбільше постраждав лимон, який виріс у ціні на 146%. Минулого року на прилавках його продавали за 25 грн в середньому, а сьогодні важко знайти лимони дешевше ніж 60 грн за кілограм.

Найбільш популярний товар перед Новим роком – мандарин – теж не радує споживачів. Оранжеві плоди подорожчали на 61% і коштують більш як 70 грн за кілограм. Великої різниці між різними сортами немає: навіть найбільш доступний Клементин у супермаркеті коштує 65 грн. Цей показник більший на 58% від торішнього.

Ціни на апельсини піднялися на 81%, їхня середня вартість становить 69 грн за кілограм. Іспанські плоди в Україні цінуються найбільше, але коштують теж немало – близько 105 грн. Варто зазначити, що мандарини та апельсини у грудні, навпаки, дещо подешевшали. Ще у жовтні менш як 100 грн за кілограм продукту супермаркети не просили. Тож з огляду на позитивну динаміку, можна очікувати більш вигідних пропозицій напередодні та після Нового року.

Грейпфрут також значно подорожчав – на 116% порівняно з 2021 роком, хоча важко зрозуміти, чим цей продукт може настільки приваблювати українців. Можливо, своїм дієтичним наповненням. Найдорожчим цитрусом сьогодні є лайм: цінник починається від 180 грн, а середня вартість дорівнює 220 грн за кілограм. Проте ці фрукти завжди були недешевими, бо у відсотковому еквіваленті ціни виросли лише на 30%.

Чому зростає вартість товарів

Експерти називають першочергову причину дорогих цитрусів – девальвація гривні відносно іноземних валют. Адже фрукти зазвичай є імпортованим товаром, тобто значну частину цитрусових ввозили з-за кордону. Під час повномасштабного вторгнення немає можливості використовувати морські шляхи, тому доводиться постачати продукцію альтернативними логістичними маршрутами – суходолом. Це значно підвищує собівартість закупівлі, що впливає на цінник у супермаркеті.

Також значною мірою на ціноутворенні відбивається періодична відсутність електроенергії. Фрукти потрібно зберігати у добре охолодженому приміщенні, що регулюється холодильними камерами. Сьогодні важко забезпечити безперебійний оптимальний температурний режим. Генератори, які можуть врятувати ситуацію, не справляються з навантаженням, тому імпорт значно зменшився.

Через високий попит ритейлери встановлюють ціну, яка здатна компенсувати витрати на транспортування і зберігання цитрусових.

Раніше сайт Pro Гроші писав, де найвигідніше купувати овочі та фрукти, і розповідав про порівняння цін у супермаркетах. Також ми повідомляли, чому з магазинів можуть зникнути свіжі овочі та фрукти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.