Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чому Україні вигідний Ердоган? Чи вплине перемога політика на стосунки між державами

Експерти розповіли, чому Туреччина не змінить свою політику щодо України після виборів у 2023 році

Фото: Telegram. Колаж: Pro Гроші

Ердоган очолить Туреччину і правитиме ще п'ять років

Фото: Telegram. Колаж: Pro Гроші

28 травня на президентських виборах у Туреччині переміг чинний глава держави Реджеп Тайїп Ердоган. Він набрав 52% голосів у другому турі перегонів, тоді як його конкурент – Кемаль Киличдароглу, отримав 47%

Сайт Pro Гроші дізнавався, чи вигідно Україні, що Реджеп Ердоган правитиме Туреччиною наступні п'ять років.

Так, на думку доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова Ердоган вигідний для України тим, що усім відома його політика щодо:

  • України;
  • Росії;
  • інших країн.

"З точки зору передбачуваності, то нас влаштовує Ердоган, – каже він.

Водночас експерт, економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ каже, що Туреччина на чолі з Ердоганом отримала сильну економічну модель та потужні амбіції, тому українська економіка лише виграє від того, що Реджеп Ердоган залишився на чолі Туреччини.

"Ердоган – це повернення ідеології османізму. Тобто, Туреччина, як заступниця Османської імперії. Саме на цьому базується й економічна модель Ердогана. Це так званий третій шлях в економіці", – пояснив експерт.

До того ж Україні потрібно, аби Туреччина не втратила свій вплив у чорноморському регіоні, адже там знаходяться транспортні коридори.

Туреччина з Реджепом Ердоганом залишиться з сильними геополітичними амбіціями, на противагу російському впливу у Чорному морі.

Криза після виборів

Одразу після перемоги Ердогана в країні стався різкий обвал турецької ліри. Так, у понеділок, 29 травня, валюта досягла рекордно низького значення на рівні 20,05 ліри за долар.

На думку аналітиків банку Morgan Stanley, існує серйозна можливість того, що до кінця 2023 року курс ліри знизиться ще на 29%.

Усе через те, що через попередню політику президента з країни масово йшли інвестори: загальний обсяг іноземних активів у турецьких акціях та облігаціях з 2013 року зменшився на 85%, або майже на 130 млрд доларів.

Втім, деякі експерти вважають, що після перемоги новообраний президент Туреччини візьме курс на ортодоксальну політику.

Раніше сайт Pro Гроші пояснював, як США опинилися на межі першого в історії країни дефолту. Також ми писали, як загроза дефолту впливає на ціну нафти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.