Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи можуть впасти найбільші економіки світу? Що говорять в МВФ про 2023 рік

У найбільших економіках світу зростання ВВП одночасно сповільнюється

Фото: Unsplash, Twitter/KGeorgieva. Колаж: Pro Гроші

Глава МВФ прогнозує рецесію в Європі

Фото: Unsplash, Twitter/KGeorgieva. Колаж: Pro Гроші

У Міжнародному валютному фонді прогнозують непросту зиму для Європи на фоні важких викликів, які наразі стоять перед економіками деяких країн. Не виключена рецесія.

Про це заявила глава МВФ Крісталіна Георгієва в інтерв'ю телеканалу CBS, передає Reuters.

Звісно, прогноз не можна назвати остаточним і безповоротнім, проте глобальна ситуація насправді складна. Не виключено, що на частину держав Європи у 2023 році чекає рецесія (загальне зниження економічної активності, нульовий ріст валового внутрішнього продукту). Проблеми пов’язані з одночасним сповільненням трьох головних "моторів" світу – Китаю, Сполучених Штатів Америки та Європейського союзу.

"Новий рік буде складнішим, ніж той, який ми залишаємо позаду. Чому? Тому що три основні економіки – США, ЄС та Китаю – сповільнюються одночасно. Вперше за 40 років темпи зростання ВВП Китаю, ймовірно, будуть на рівні або нижче за загальносвітові", – зауважила Георгієва.

Ще у жовтні минулого року Міжнародний валютний фонд знизив прогноз зростання світової економіки на 2023 рік. Цьому стали причиною кілька факторів, зокрема довготривала повномасштабна війна Росії проти України. Також значний вплив мали інфляційний тиск і високі відсоткові ставки, встановлені центральними банками.

Тож, на думку глави МВФ, варто морально підготуватися до важких зимових місяців. З іншого боку, Крісталіна Георгієва не вбачає у перспективах руйнівного значення, навпаки, вдасться звільнитися від російських енергоресурсів. До такого результату наразі прагне не лише Європа.

Що говорять про перспективи Росії

Поки Європі прогнозують рецесію, що не є безповоротною чи глобально небезпечною ситуацією, перспективи Російської Федерації невтішні. Для неї, звісно. Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов в ефірі загальнонаціонального телемарафону наголосив на можливості взяти Росію під контроль. Йдеться про іншу країну, більш могутню сьогодні, яка має власні внутрішні інтереси, щоб підім’яти під себе РФ.

Зокрема з Китаєм керівництво країни-терориста продовжує співпрацювати на міцному рівні, реалізовувати спільні проєкти, розробляти стратегічні цілі розвитку тощо. Не виключено, що саме Китайська Народна Республіка стане тією державою, яка, за словами Данілова, перетвориться на нового "власника" Росії.

Подібна перспектива насправді не несе нічого хорошого не тільки для нашого сусіда, але й для України. Варто якнайшвидше перемогти РФ та знищити агресора, поки хід війни кардинально не змінився через руйнування "тектонічних плит" на політичній арені.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Олексій Данілов розповів, яке майбутнє може чекати на Росію. Також ми повідомляли, що Кличко розповів про наслідки нічної атаки на столицю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.