Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чи покарають військовозобов'язаних після повернення з-за кордону

Адвокат пояснив, чи загрожує таким особам адміністративна або кримінальна відповідальність

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що чекає на чоловіків призовного віку після повернення додому

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває загальна мобілізація під час якої призвати до військової служби можуть чоловіків віком від 18 до 60 років. Наразі багато військовозобов'язаних осіб знаходяться за кордоном, однак, що на них чекає після повернення додому?

Про це розповів адвокат Тарас Никифорчук.

"Згідно із чинним законодавством України, чоловіків призовного віку, які залишилися за кордоном після початку війни та наразі повертаються додому, ніхто штрафувати не буде. Таких штрафів просто не існує", – зазначив адвокат.

Це що стосується адміністративної відповідальності, проте є ще й кримінальна. До такого виду відповідальності можуть притягнути лише тих призовників, які отримують повістки та після цього намагаються виїхати за кордон. У такому випадку їм загрожує до 5 років позбавлення волі.

Також адвокат наголосив, що у разі, якщо військовозобов'язаний виїхав за системою "Шлях" за кордон та не повернувся, то його не зможуть притягнути до кримінальної відповідальності.

"Також варто зазначити, що прикордонники не мають права вручати людині повістку. Також співробітники поліції не повинні везти військовозобов'язаного до ТЦК одразу після перетину кордону", – каже Тарас Никифорчук.

Чи можуть офіцерів запасу мобілізувати не за спеціальністю

Офіцери запасу – це особи, які пройшли повний курс військової підготовки за відповідною програмою. Під час воєнного стану їх призивають на загальних підставах. Вони можуть бути призначені на нижчу посаду та мобілізовані не за спеціальністю.

Згідно із Положенням "Про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України", офіцери запасу можуть проходити військову службу не за своєю спеціальністю. Наприклад, їх можуть призначити стрілками, попри наявність первинного звання.

Також переміщення на нове місце служби може відбуватися без попередньої згоди особи, якщо підставами рішення є необхідність доукомплектування ЗСУ чи стан здоров’я.

Раніше ми розповідали, чи можуть виїхати за кордон 17-річні юнаки. Також ми писали, без яких документів не візьмуть на роботу під час воєнного стану. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.