Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи можуть призовника оголосити у розшук: роз'яснення юриста

Памʼятайте, що в окремих випадках військовозобов’язаним загрожує навіть кримінальна відповідальність

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українців можуть забрати на службу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні військовозобов'язаних громадян можуть забрати на службу. В окремих випадках, коли вони ігнорують повістку, їм може загрожувати кримінальна відповідальність. Та іноді українців цікавить питання про те, чи оголосять їх в розшук, якщо вони не з'являться після вручення документа до ТЦК.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

Як та коли ухилянта оголошують у розшук

Військовозобов'язаного можуть оголосити в розшук виключно після того, як йому оголосили підозру у скоєнні кримінального правопорушення.

Це можуть бути кримінальні правопорушення, передбачені статтями:

  • 335 – ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу;

  • 336 – ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період;

  • 337 – ухилення від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів.

Після слідчий повинен звернутися з клопотанням до суду про затримання і доправлення підозрюваного до поліції, де людину й подали до розшуку.

Зверніть увагу, що оголосити вас у розшук і затримати можна лише:

  • за рішенням суду;

  • за наявності обґрунтованої підозри;

  • в рамках відкритого кримінального провадження.

Чи мають право працівники ТЦК оголосити людину у розшук

Його представники можуть звертатися до поліції для встановлення місцеперебування та супроводження особи до ТЦК. Але це жодним чином не стосується розшуку, затримання та доставлення особи, адже у них на це просто немає повноважень.

Та варто памʼятати, що поліцейські можуть за зверненнями ТЦК та СП доставити людину до військкомату, коли вона скоїла адміністративне правопорушення передбачене статтями:

  • 210 – порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку;

  • 210-1 – порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Що робити, якщо вас оголосили у розшук?

Якщо вас все ж оголосили у розшук за ухилення від призову, то попросіть поліцейського пред’явити ухвалу суду про ваше затримання.

"Запевняю, що адекватної відповіді ніхто не надасть. Тож просто продовжуйте робити те, що робили. Звичайно, якщо вам раніше не вручили повістку і ви не проходили ВЛК, бо такі ваші дії – це кримінал", — додає експерт.

Коли призовнику загрожує кримінальна відповідальність

Раніше ми вже також писали, якщо ви пройшли звіряння військово-облікових даних та медичну комісію для призову, але уникнули служби в ЗСУ, то вам загрожує кримінальна відповідальність.

Покарати вас можуть за статтею 336 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період". Ухилянту загрожуватиме від 3 до 5 років позбавлення волі. Деталі тут.

Раніше ми розповідали, чи можуть мобілізувати студентів цього літа. Також ми писали, кого з чоловіків точно не візьмуть на війну у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.