Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи можуть поновити кримінальну справу через тривалий час: пояснення адвоката

З'ясувалось, чи можуть поновити ведення справи через чотири роки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи можуть через чотири роки знову відкрити кримінальну справу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У нашій країні строки здійснення досудового розслідування кримінального провадження, якщо нікому не було повідомлено про підозру, є необмеженими в часі.

Про це повідомив адвокат Андрій Межирицький відповідаючи на питання громадянки про те, чому через чотири роки її знову запросили в поліцію та поновили кримінальне провадження.

"Інше питання, що існує строк притягнення особи до кримінальної відповідальності, й здійснення досудового розслідування протягом тривалого часу не буде мати жодного ефекту для держави, адже навіть за умови встановлення винних осіб їх неможливо буде покарати, але слідчих та прокурорів зазвичай це не дуже бентежить", – наголосив адвокат.

Чому жінку знову викликали до суду

За його словами, ймовірна ситуація, що досудове розслідування, в межах якого жінка була допитана як свідок чотири роки тому, наразі триває і у зв'язку із вказівками процесуального керівника-прокурора виникла необхідність у додатковому допиті свідка.

"Але слід мати на увазі, що відповідно до положень статті 135 Кримінального процесуального кодексу України виклик свідка здійснюється шляхом вручення повістки. Так, можливий виклик і за телефоном (особливо коли в протоколі допиту в 2019 році Ви самостійно зазначили номер телефону, яким користуєтесь), але процес фіксації належного повідомлення особи за номером телефону доволі складний, тому задля належного повідомлення особи про виклик на допит зазвичай використовуються саме повістки", – уточнив правник.

Крім того, він запропонував жінці під час візиту до слідчого користуватися послугою адвоката, тому що це "унеможливить будь-які зловживання з боку слідчого та звільнить від повторних викликів".

Суд відсудив землю, на якій стоїть ЖК

У Києві на орендованій земельній ділянці, яка призначена для промислових споруд, побудували житловий комплекс. Господарський суд Києва розірвав цей договір оренди та ухвалив рішення повернути цю ділянку.

Що буде з новобудовою

Ще у травні 2003 року Київська міська рада передала цю земельну ділянку, площею 4,3 га, Київському дослідно-експериментальному заводу "Вугілля" для експлуатації та обслуговування адміністративно-виробничих та господарських будівель й споруд.

Однак орендодавець вирішив без дозволу почати там будувати ЖК "Академ-Квартал". Після того, як вже звели три багатоповерхівки, а дві з них здали в експлуатацію, розпочалося судове засідання, щодо нецільового використання орендарем земельної ділянки.

Господарський суд Києва ухвалив рішення щодо розірвання договору оренди, оскільки погодився з доводами про неможливість житлового будівництва на землях промисловості.

Також орендодавець має в повному обсязі виконати всі позовні вимоги, зокрема, повернути земельну ділянку у стані, не гіршому за той, у якому він її отримав. Що буде зі збудованими будинками — поки що невідомо, однак не виключено, що їх можуть знести.

Ще у 2019 році Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем службовцями Київради, КМДА та Державної архітектурно-будівельної інспекції України, які сприяли незаконній забудові кількох земельних ділянок Києва, зокрема — орендованої.

Раніше ми писали про те, що суддя з Херсона розповіла про нюанси роботи суддею в Україні, найскладніше в професії та виїзд з окупації. Нагадаємо також, українці виграли суд в комунальників.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.