Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Війна проти Росії: в МВФ розповіли, скільки коштів потрібно для економіки України в 2023 році

Очільниця фонду розповіла про потреби української економіки та оцінила глобальні наслідки війни

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштів потрібно для економіки України в 2023 році?

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році для нормального функціонування економіки України потрібно буде витратити від 40 до 48 мільярдів доларів фінансової підтримки.

Про це повідомила директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва, виступаючи на Всесвітньому урядовому саміті в Дубаї.

Хто підтримує "воєнну економіку" України

Директорка відомства запевнила, що МВФ веде розробку програми разом з Україною та підтримує її у веденні "воєнної економіки". США та Європейський Союз також залучені до цього процесу.

Георгієва оцінила міжнародну реакцію на повномасштабну війну в Україні як "досить чудову" та підкреслила глобальні наслідки конфлікту.

"У кожного з’явилося певне почуття співчуття до проблеми, яка сьогодні є проблемою України, але завтра може стати проблемою для багатьох інших країн – до того, що ваш сильніший сусід може захопити вас", – сказала вона.

Очільниця МВФ захоплена діями української влади

Крім того, під час конференції Георгієва розповіла, що під час віртуальних зустрічей із вашингтонським кредитором чула сирени й бачила, як українські чиновники мусили спускатися в укриття.

"Я сповнена захоплення українською владою", – сказала вона.

Георгієва також розповіла, що її брат одружений з українкою, був у Харкові на момент початку російського повномасштабного вторгнення та залишався в Україні до червня.

"І я можу сказати, що його тещі платили пенсію вчасно", — підсумувала очільниця МВФ.

Що буде з економіками країн: прогноз МВФ

За інформацією фонду, Велика Британія буде єдиною провідною економікою, яка скоротиться у 2023 році. Фахівці прогнозують, що у четвертому кварталі 2023 року ВВП країни буде на 0,5% менше, ніж за той же період 2022 року.

При цьому прогнозують, що навіть економіка Росії може випередити британську – у Фонді прогнозують зростання ВВП на 1% за той же період.

Прогнозується, що зростання Китаю, що становить 5,9%, більш ніж удвічі перевищить жовтневу оцінку Фонду.

Щодо Індії, у МВФ очікують, що економіка цієї країни стане найбільшою великою економікою у світі цього року, а обсяг виробництва в останньому кварталі 2023 року на 7% вище, ніж у попередньому кварталі роком раніше.

За даними фонду, близько 60% країн з низьким рівнем доходу і кілька країн з ринком, що формується, ризикують опинитися або вже перебувають у тяжкому становищі.

Прогноз розвитку економіки у 2023 році від Єврокомісії

Передбачається, що економіка єврозони у 2023 році зросте на 0,9%, а всього Євросоюзу – на 0,8%. Інфляція очікувано скоротиться до 5,6% у єврозоні та 6,4% в Євросоюзі загалом – із 9,2% у 2022 році.

Ринок праці ЄС продовжує показувати хороші результати, а рівень безробіття залишається на рекордно низькому рівні в 6,1% до кінця 2022 року. Січневі опитування показують, що економічна активність має уникнути скорочення в першому кварталі 2023 року.

Єврокомісар із питань економіки Паоло Джентілоні зазначив, що "Європа розпочала 2023 рік у кращих умовах, ніж спершу очікувалося, проте попереду непростий період, тому що зростання економіки буде повільним".

Раніше експерти повідомляли про те, що у МВФ оцінили стан української економіки й дали прогноз на 2023 рік. Також експерти розповідали, чи зможе Європа експортувати електроенергію в Україну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.