Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Через рецесію в Німеччині може впасти економіка єврозони – до чого тут газ Путіна

Залежність від російського газу поставила Берлін в скрутне становище з початком війни в Україні

Колаж: Pro Гроші

Єврозоні прогнозують рецесію

Колаж: Pro Гроші

У 2023 році економіка єврозони скоротиться через зростання вартості енергоносіїв та ризик їх дефіциту після вторгнення Росії в Україну.

Про це пише Bloomberg.

Видання зазначає, що рецесія в Німеччині зумовить загальне падіння економіки єврозони на 0,1%.

Так, прогнозується, що виробництво єврозони у 2023 році впаде на 0,1%. Хоча ще місяць тому прогнозувалося зростання на 0,3%.

"Німеччина, найбільша економіка єврозони, скоротиться на 0,5%, тоді як економіки Франції, Італії та Іспанії, ймовірно, зростуть", – пише видання.

Через повномасштабне вторгення РФ в Україну залежність Німеччини від російського газу поставила її в скрутне становище. В умовах стрімкого зростання цін на енергоносії споживачі стикаються зі швидкою інфляцією, а ділові настрої падають.

Водночас останні базові прогнози Європейського центробанку (ЄЦБ) показують, що економіка уникне двох кварталів скорочення поспіль. Віцепрезидент центробанку Луї де Гіндос заявив, що існує ймовірність "технічної рецесії" на тлі підвищеної інфляції.

Очікується, що ЄЦБ підвищить процентні ставки, а ставка за депозитами досягне піка у 2,5% у першому кварталі наступного року. Перше зниження ставок прогнозується у другому кварталі 2024 року.

Раніше у звіті МВФ "World Economic Outlook" йшлося про те, що світ почне відчувати економічну рецесію з 2023 року. Зокрема, у МВФ зазначили, що війна в Україні потужно дестабілізує світову економіку.

"Безглузде знищення життів і засобів до існування за межами бойових дій призвело до серйозної енергетичної кризи в Європі, різко підвищує вартість життя й ускладнює господарську діяльність", – говорилося у звіті.

У МВФ також прогнозують, що приблизно одна третина світової економіки ризикує скоротитись у 2023 році, а США, ЄС і Китай продовжуватимуть зупинятися в розвитку.

Нагадаємо, що Міжнародний валютний фонд знизив прогноз середньої ціни на нафту у світі на 2022 рік. Світовий банк переглянув прогноз для України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.