Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні – як змінився порядок нарахування виплат під час війни

Детально розбиралися, кому проведуть перерахунок пенсій влітку 2023 року та хто з українців ризикує залишитися без виплат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Влітку деяким пенсіонерам планують підвищити виплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Попри повномасштабну війну, держава виконує свої зобов’язання з виплати пенсій населенню. Пенсіонерам намагаються не лише вчасно нараховувати кошти, але й підвищувати розмір нарахувань.

Сайт Pro Гроші розбирався, що змінилось у виплатах пенсій під час дії воєнного стану.

У пресслужбі Пенсійного фонду наголошують, що держава виконує свої зобов’язання перед пенсіонерами.

"Ми виконали всі зобов’язання щодо проведення запланованих перерахунків. Тільки торік було проведено 25 видів масових перерахунків пенсій: з січня, березня, квітня, липня, жовтня та грудня 2022 р. Зокрема на початку війни ми здійснили індексацію пенсій та забезпечили виплату проіндексованих сум вже у березні 2022 р. І в цьому році ми провели заплановані перерахунки, індексацію пенсій на 19,7%, підвищили розміри мінімальних пенсій та мінімальних пенсійних виплат", — каже голова Пенсійного фонду України Євген Капінус.

Що змінилось у виплатах пенсій

Як пояснила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, у 2023 році провели велику індексацію пенсій, тому що в Україні є люди, які отримували пенсію під час СРСР, і відтоді реальний розмір їх пенсій був низьким, проте держава "дотягувала" суму до мінімального розміру пенсії.

Також запровадили доплати пенсіонерам за віком:

  • у 2023 році пенсіонери, яким виповнилося 80 років і більше, продовжать отримувати доплату до пенсії у розмірі до 570 грн;
  • пенсіонери віком 75-80 років – у розмірі до 456 грн;
  • пенсіонери віком 70-75 років – у розмірі до 300 грн.

Тим часом українські пенсіонери віком від 70 років можуть розраховувати на щомісячні компенсаційні виплати в розмірі 300-570 грн. Однак лише за умови, що їх пенсії менше ніж 10 340 грн.

Пенсії отримують також і українці, які перебувають на окупованих територіях. Виняток — ті регіони, на яких ведуться активні бойові дії. Однак, в Пенсійному фонді запевнили, що люди, які залишилися недалеко від лінії фронту, куди Укрпошта поки не має можливості доставляти виплати, отримають всі свої гроші, коли це стане можливим і безпечним: за вибором самого пенсіонера, або з рахунка, відкритого в Ощадбанку, або в листоноші.

Кому підвищать пенсії влітку 2023 року

Попри те, що масова індексація пенсій цього року вже відбулась, на деякі категорії населення ще чекає підвищення виплат влітку — йдеться про працюючих пенсіонерів, вчених, держслужбовців, працівників органів місцевого самоврядування.

Так, в червні збільшені пенсії з доплатою відразу за три місяці отримають пенсіонери, які працюють. Тобто доплати, які пенсіонери мають отримати з 1 квітня, вони отримають у червні 2023 р. заднім числом.

"Перерахунок працюючим пенсіонерам пенсій зроблено з 1 квітня, як це передбачено законодавством. Однак проіндексовані виплати вони зможуть отримати тільки в червні разом із доплатою за квітень і травень", — сказала директорка Департаменту пенсійного забезпечення, страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг ПФУ Олена Охріменко.

Річ у тім, що звітна інформація за перший квартал 2023 р. надійде до органів Пенсійного фонду вже у другій половині травня. Тому й підвищені пенсії українці зможуть отримати лише в червні.

У липні 2023 року відбудеться черговий перерахунок пенсій для державних службовців, вчених, працівників органів місцевого самоврядування. Пенсія для цих категорій має збільшитися на 19,7%. Але сума підвищення в грошовому еквіваленті для кожного українця буде різною. Розмір підвищення пенсії залежить від рівня початкової суми: чим вище пенсія, тим більше буде підвищення. Тому зазначені категорії отримають різну остаточну суму після індексації.

Кого можуть позбавити пенсії

Певних громадян можуть позбавити виплат після перевірки спеціалістами Міністерства фінансів та ПФУ. За яких умов можна втратити пенсію:

  • у разі помилки у прізвищі;
  • у разі отримання виплати за фальшивими документами;
  • якщо громадянин якийсь час жив за кордоном, якщо громадянин-переселенець і змінив місце проживання.

Раніше ми розповідали, яку пенсію у 2023 році отримують судді. Крім того, сайт Pro Гроші зазначав, хто має право на пенсію за вислугу років. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.