Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців просять перевіряти дитячі іграшки: на що дивитися під час покупки

Підробки можуть підстерігати українців під час купівлі дитячих іграшок, а не лише техніки чи продуктів харчування

Фото: НБУ, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям треба бути обережними, купуючи дитячі іграшки

Фото: НБУ, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Дитячі іграшки користуються шаленою популярністю, їх продають буквально всюди, навіть у продуктових супермаркетах. Але споживачі повинні бути обережними, купуючи товар, оскільки він може нести небажані наслідки для нового власника.

Про це попереджає Держпродспоживслужба у Facebook.

До виготовлення та реалізації іграшок також існують вимоги. Наприклад, щодо матеріалів, адже не можна забезпечувати дітей речами поганої якості. Зобов’язання на суб’єктів господарювання накладає "Технічний регламент безпечності іграшок", який розробили на основі Директиви Європейського Парламенту від 18.06.2009.

Представники Держпродспоживслужби назвали деталі, на які треба звертати увагу під час огляду товару в магазині чи на ринку:

  • артикул або штрих-код для відстеження;
  • знак відповідності технічним регламентам;
  • реквізити виробника (назва компанії, адреса);
  • реквізити імпортера або уповноваженого представника;
  • дата виготовлення (у форматі "місяць-рік");
  • термін придатності;
  • графічний попереджувальний символ щодо вікової групи, якій дозволено користуватися іграшкою;
  • фраза про детальну інформацію.

Також існують вимоги щодо комплектації. Наприклад, до іграшки завжди повинна додаватися інструкція з експлуатації. Її можуть друкувати на упаковці, на окремому листі тощо. Форма неважлива, головне — наявність. Плюс за необхідності інструкція має містити правила та види обробки іграшок. Йдеться про чищення, миття, прання, утилізацію та інші заходи.

Пам’ятайте, що споживачі мають право вимагати у продавця висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи. Цей документ підтверджує допуск до розповсюдження.

Як українців можуть обманути в магазинах

Схеми обману доволі прості та працюють віддавна. Супермаркети не втрачають шанс продати товар дорожче, тому намагаються непомітно обвести споживача навколо пальця. Перше місце за популярністю та дієвістю серед усіх способів займають несправні ваги. Щоб маніпулювати показниками, співробітники магазинів можуть використовувати спеціальні тягарці чи нитки, підкладати зайві предмети тощо.

Також традиційно в супермаркетах викладають на полиці товар зі знижками, але часто в нього завершується термін придатності чи взагалі минув. Тому, щоб не мати проблем зі здоров’ям, завжди перевіряйте дату на упаковці.

Ще одна хитрість – невідповідність реальної вартості товарів з цінниками. В магазині пояснюють тим, що не встигли замінити роздруківки після переоцінки. На жаль, не всі відвідувачі звертають увагу на чек, коли оплачують великі покупки, і розуміють, що заплатили більше, ніж вказано на полиці, лише вдома.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як розпізнати товар із ворожої країни на полицях супермаркету. Також ми повідомляли, що в супермаркетах підскочили ціни на популярні продукти та розповідали, де купувати найвигідніше.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.