Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Торкнеться і директора, і батьків: за які помилки дітей можуть серйозно покарати

Цілеспрямоване цькування у закладі освіти загрожує винуватцям громадськими роботами та серйозним адміністративним покаранням

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Булінг у школі передбачає покарання у вигляді штрафу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Досі вагомою проблемою у багатьох школах є агресивна поведінка учнів, спрямована на знущання з інших учасників освітнього процесу. Покарання за булінг може торкнутися як керівництва закладу, так самих підлітків і навіть їхніх батьків.

Про це йдеться у статті 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Якщо школяр розповів вчителю або батькам про випадки цькування, ця інформація повинна дійти до директора навчального закладу. Його обов’язком є втрутитися у ситуацію і повідомити представників Національної поліції про всі обставини. Інакше доведеться відбувати адміністративне покарання у вигляді штрафу чи громадських робіт.

"Неповідомлення тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1 700 грн) або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку", – зазначено в Кодексі.

Водночас звернутися до поліції можуть і батьки, зібравши докази протиправних дій учнів. Це можуть бути відео чи фото знущань, письмові пояснення потерпілого, слова очевидців, медичні документи (у разі наявності видимих фізичних наслідків), скріншоти листувань тощо. Все це знадобиться у суді для підтвердження обставин булінгу.

Понести покарання за дії підлітків можуть їхні батьки, якщо дітям не виповнилося 16 років. Передбачено штраф у розмірі від 850 до 1 700 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин. За повторний випадок протягом року та групове цькування покарання подвоюється.

Як уточнив адвокат Ігор Тетеря, у реєстрі судових рішень можна побачити, що справ про булінг у судах розглядається досить багато. Частина закінчується притягненням винних осіб до відповідальності, але чимало розглядів закриваються через відсутність доказів або неналежно складені протоколи.

Хто може безплатно харчуватися у школах

Раніше ми розповідали, що деякі категорії дітей можуть не платити за харчування в їдальнях навчальних закладів або покривати часткову вартість страв. Пільга розповсюджується не тільки на школи, але й на дитячі садки, заклади професійної (професійно-технічної) чи фахової передвищої освіти. Право безплатного харчування мають діти:

  • сироти;
  • позбавлені батьківського піклування;
  • з особливими освітніми потребами;
  • з малозабезпечених сімей;
  • з сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, захисників і захисниць;
  • померлих учасників бойових дій, які навчаються у професійно-технічних чи вищих навчальних закладах (до 23 років);
  • померлих внаслідок поранень, отриманих під час Революції Гідності;
  • переселенці;
  • зі статусом постраждалого внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
  • учні закладів освіти, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також евакуйовані із зони відчуження та особи з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Окремо рішення про безплатне харчування можуть ухвалити органи місцевого самоврядування. Наприклад, таке право часто дають дітям військовослужбовців, які пішли на захист України під час повномасштабного вторгнення. Найчастіше таку пільгу призначають учням 1-4 класів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки грошей давати дітям в школу та розповідав, що експертка розкрила найголовніші секрети. Також ми повідомляли, скільки отримують вчителі, які продовжують працювати в школі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.