Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бруківка чи зброя? Скільки грошей міста витрачають на ЗСУ та благоустрій

Журналісти розбиралися, які міста спрямовують найбільше коштів на Сили оборони, а які не виділяють на це жодної копійки

Фото: УНІАН, 112 бридала ТрО. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштів міста витрачають на оборону та благоустрій

Фото: УНІАН, 112 бридала ТрО. Колаж: Pro Гроші

Нещодавно президент Володимир Зеленський підписав закон, який забирає у міст "військовий ПДФО" (податок на доходи фізичних осіб). Журналісти проаналізували, скільки коштів на підтримку обласних бригад Територіальної оборони (ТрО) виділяла місцева влада кожного населеного пункту протягом останніх 9 місяців.

Про це йдеться у матеріалі видання Forbes.

Про що свідчить статистика

За даними дослідження, 21 українське місто сумарно спрямувало 3,8 млрд грн на потреби Сил оборони, а на благоустрій – 12,8 млрд грн.

Водночас бюджети міст України мають планові доходи від "військового" ПДФО у понад 26 млрд грн. Найменше – у Луцьку (354 млн грн), найбільше – у Харкова (4,7 млрд грн).

Чому Київ не включили до аналізу

Експерти кажуть, що в столиці склалась "унікальна" ситуація з видатками на оборону. Наприкінці жовтня мер Києва Віталій Кличко зазначив, що місто спрямує бійцям понад 6,2 млрд грн. Але окремої статті на ТрО в бюджеті немає, є лише субвенція в державний бюджет на потреби оборони, яку в жовтні збільшили з 300 млн грн до 1,38 млрд.

Перевагу обороні, а не благоустрою, віддає тільки одне місто України – Житомир: 547 млн грн та 246 млн грн відповідно (8,7% та 3,9% від видатків бюджету).

Влада міста Луцьк фінансує оборону та благоустрій рівномірно: 156 млн грн та 152 млн грн відповідно.

Цікаво, що решта облцентрів витрачають набагато більше коштів саме на благоустрій, навіть під час повномасштабної війни.

Найбільше фінансування обох напрямів у Дніпрі: 1,4 млрд – на оборону і 3,2 млрд – на благоустрій.

Скільки коштів виділяють на благоустрій та ТрО
Інфографіка: Forbes

Яке місто найменше витрачає коштів на тероборону

За даними аналізу експертів, у частці від усього бюджету найбільше на благоустрій витратили Чернівці – майже 19%, а на тероборону – лише 0,1%, або 5 млн грн.

У Харкові, Ужгороді та Херсоні видатків на тероборону взагалі знайти не вдалося. Водночас влада Херсону виділила на благоустрій тільки 8 млн гривень, а в Харкові на це заплановано майже 1 млрд грн.

Що треба знати про податок на доходи фізичних осіб

Як ми писали раніше, ПДФО щомісяця сплачують роботодавці в розмірі 18% від заробітної плати кожного найманого співробітника. Гроші спочатку надходять до держбюджету, а вже потім частково повертаються у громаду, в якій були сплачені.

Що стосується військовослужбовців, вони також поповнюють бюджет податками. За 2023 рік загальна сума ПДФО склала 745 млрд гривень, з якої 64% отримали місцеві громади. Тож чим більше на територіальній одиниці військових частин та інших подібних установ, тим більшими є повернені суми.

Але з жовтня поточного року бюджети залишаться без податку на доходи фізичних осіб з військових. Завдяки перерозподілу ПДФО передбачається спрямувати на оборонні потреби близько 96 млрд гривень у 2024 році.

Раніше ми зазначали, що Рада ухвалила держбюджет на 2024 рік і розповідали, що він передбачає. Також ми повідомляли, що США може відмовити у допомозі Україні, але в Мінфіні вже знайшли альтернативу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.