Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як забронювати співробітника від мобілізації під час війни – покрокова інструкція

Розповідаємо, як саме відбувається процедура бронювання працівника

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як бронюють працівників від мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні діє воєнний стан, під час якого всі чоловіки призовного віку можуть бути мобілізовані. Однак є виключення — мова про працівників, яких забронювало підприємство.

Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів України №194.

Процедура бронювання працівників

  1. Роботодавець подає пропозиції щодо бронювання до органу державної влади, що здійснює управління у відповідній сфері або галузі національної економіки, або до інших державних органів (наприклад, військової адміністрації). До заповненої форми потрібно додати листа у довільній формі з обґрунтуванням необхідності бронювання. Подати пропозиції зазвичай можна у письмовій або електронній формі (зокрема, надіславши електронною поштою).
  2. Органи державної влади узгоджують отримані пропозиції з Міноборони та подають їх Міністерству економіки України разом з обґрунтуванням.
  3. Мінекономіки узагальнює подані пропозиції, протягом 1 робочого дня ухвалює відповідне рішення та надсилає його копію Міноборони, а також державному органу, що подав пропозицію.
  4. Міністерство оборони через Генеральний штаб Збройних Сил в одноденний строк надсилає до ТЦК витяги з наказів Мінекономіки.
  5. ТЦК за місцем розташування підприємства оформлює бронювання: бере заброньованих військовозобов’язаних на спеціальний військовий облік, оформлює їм повідомлення про взяття на такий облік та посвідчення про відстрочку від призову.

Кого можуть забронювати

Забронювати від мобілізації частину працівників дозволено підприємствам, організаціям та установам, які є критично-важливими для функціонування економіки та відповідають трьом з семи критеріїв, вказаних у постанові Кабміну:

  • Загальна сума сплачених податків та інших зборів перевищує 1,5 млн євро за рік.
  • Сума надходжень в іноземній валюті перевищує еквівалент 32 млн євро.
  • Підприємство має стратегічне значення для економіки та безпеки країни, згідно із постановою Кабміну №83 від 2015 року.
  • Підприємство має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади. Критерії визначають профільні міністерства або ОДА "з урахуванням потреб громад".
  • Підприємство не має заборгованості з ЄСВ.
  • Розмір зарплати на підприємстві – не менше середньої зарплати по регіону.
  • Підприємство є резидентом "Дія.City". Це спеціальний правовий режим для IT-індустрії. Він почав діяти у лютому 2022-го.

Раніше ми розповідали, чому можуть вручити повістку тому, хто має відстрочку. Також ми писали, що бізнесу дозволили бронювати до 50% працівників. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.