Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Біткоїн опинився серед найгірших активів серпня: що сталося на ринку крипти

Навіть для флагмана криптовалютного ринку минулий місяць був одним із найгірших, адже курс біткоїна впав майже на 12%

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чимало цифрових валют обвалилися у серпні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринку цифрових валют спостерігається розчарування: чимало інвесторів і трейдерів втратили кошти у серпні. Навіть Bitcoin і Ethereum не втримали позиції, а для більш слабких активів минулий місяць завершився обвалом. Майже всі провідні криптовалюти впали в ціні, що робить серпень одним із найгірших у поточному році.

Про це свідчать дані порталу CoinGecko.

Ринкова капіталізація також зменшилася – на понад 100 млрд доларів. Можна виділити такі цифрові монети зі списку найкращих, для яких місяць закінчився невдало:

  • Bitcoin;
  • Ethereum;
  • XRP;
  • Cardano;
  • Solana.

Що цікаво, ті криптовалюти, на які експерти не покладають великих надій, теж не вразили трейдерів. У переліку найгірших опинилися Pepe зі втратою 31,8%, COMP (31,2%) та GMX (40,6%).

Флагман ринку – біткоїн – сильно просів у серпні. За 30 днів він подешевшав на 11,9%. Пік вартості спостерігався 9 серпня, тоді один BTC коштував 30 000 доларів. Обвал стався у період 16-18 серпня, коли актив втратив у ціні приблизно 2 500 доларів. Відтоді курс не намітив тенденцію до подорожчання, і станом на 7 вересня біткоїн котирується за 25 737 доларів.

Коливання курсу біткоїна за місяць
Коливання курсу біткоїна за місяць
Фото: Coin Market Cap

Головний альткоїн – ефіріум – подешевшав на 10,7% за місяць і коштує наразі 1 635 доларів. Ситуація з іншими криптовалютами така:

  • XRP – 20,5% за місяць;
  • Cardano – 12,7%;
  • Solana – 15,4%.

Коливання курсу ефіріума за місяць
Коливання курсу ефіріума за місяць
Фото: Coin Market Cap

Експерти зауважують, що негативна тенденція сформувалася через входження ринку в нову фазу консолідації. Це може затягнутися до середини вересня. Щобільше, статистика показує, що за останні 13 років біткоїн 9 разів завершував вересень з мінусовою прибутковістю. Більшість аналітиків вважають, що у 2023 році падіння повториться.

Коли завершиться видобуток біткоїна

Раніше ми розповідали, що розробник BTC Сатоші Накамото встановив обмеження на видобуток – максимум 21 млн цифрових монет. Як тільки майнери доберуться до останнього блоку, завершиться ера, після чого заробіток сконцентрується тільки на транзакційних зборах.

Станом на 2023 рік вдалося отримати 19 млн біткоїнів, що становить 90% всієї кількості. Розрахунки показали, що такими темпами, з огляду на постійне збільшення чисельності майнерів, останнім роком видобутку головної світової криптовалюти буде 2140-й.

Звісно, дата не остаточна і може оновитися, якщо відбуватимуться зміни у швидкості майнінгу. Але загальний механізм халвінгу гарантує, що з кожним роком нові біткоїни буде важче отримувати, тому залишкові 10% розтягнуться на більш як століття.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що торгівля криптою може вийти боком і розповідав, чому Monobank не віддав клієнту 80 000 грн. Також ми повідомляли, яка крипта найбільше подорожчала за тиждень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.