Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Більша половина України досі без стабільного зв'язку – де ситуація найскладніша

У деяких областях після масштабних перебоїв з мобільним зв'язком та інтернетом ситуація стабілізується

Колаж: Pro Гроші

Багато українців досі без мобільного зв'язку

Колаж: Pro Гроші

В Україні, станом на 24 листопада, досі не працює більша частина базових станцій зв‘язку, в робочому стані залишаються тільки 44% із них.

Про це повідомив речник Держспецзв‘язку Володимир Кондрашов під час брифінгу.

Найгірша ситуація склалася у таких областях:

  • Миколаївська – працює 9% базових станцій;
  • Кіровоградська – 13,7%;
  • Полтавська – 15%;
  • Одеська – 15,2%;
  • Харківська – 17%.

Водночас проблем зі зв'язком найменше у Сумській, Чернівецькій, Закарпатській, Львівській та Черкаській областях.

У решті регіонів ситуація стабілізується. Від ранку сьогодні працювало близько 50% станцій смугового інтернету.

У Держспецзв'язку радять, якщо станеться повне відключення світла та зникне зв'язок, потрібно буде користуватися стаціонарним або фіксованим зв‘язком.

В Україні дві області залишилися без інтернету

Після чергової ракетної атаки РФ 23 листопада деякі області України залишилися без інтернету. Загальнонаціональний трафік скоротився на 65%.

Найбільші проблеми з інтернетом спостерігалися у таких областях:

  • Полтавська – лише 7% від звичного рівня;
  • Черкаська – 8%.

Також складна ситуація з доступом до інтернету в Миколаївській області (12%), Одесі (12%), Житомирі (13%) та інших містах.

Чому мобільний зв'язок зникає разом зі світлом

Мобільна мережа потребує постійного живлення електрикою. Аби продовжити стабільну роботу, застосовуються додаткові ресурси. Зазвичай це батареї, які автоматично вмикаються, коли припиняється централізоване електроживлення. Вони можуть забезпечити роботу ще на 4-5 годин.

Ще один спосіб забезпечити роботу мережі – генератори. Вони дуже виручають, але їх кількість і час роботи обмежені. Тому вони зазвичай є на важливих вузлових майданчиках зв’язку та ключових базових станціях, які можуть підтримувати найбільший відсоток покриття.

Причиною погіршення зв'язку також є те, що при відключенні світла відключається і домашній Wi-Fi, тож усі клієнти, звичайно, одразу переходять на мобільний інтернет. Навіть за умов, що всі елементи мобільної мережі працюють як і раніше, мобільна мережа зазнає лавиноподібного росту навантаження, і це впливає на швидкість мобільного інтернету у кожного користувача.

Батареї в середньому можуть забезпечувати роботу протягом 4-5 годин. Тобто, теоретично під час планових відключень до 4 годин проблем не має виникати. Якщо ж відключення більш тривалі, то виникнуть проблеми зі зв'язком.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як спілкуватися без інтернету та мобільного зв'язку. Також ми розповідали, як довше зберегти заряд телефону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.