Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Безробітних в Україні стало більше: як влада виправлятиме ситуацію

Розповідаємо, яка ситуація із безробіттям в Україні зараз

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Безробітних в Україні побільшало

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

З початку 2022 року статус безробітного в Україні отримали 544 тисячі особи. Водночас центрам зайнятості вдалося працевлаштувати 89 тисяч українців. Про це під час брифінгу розповіла перший віцепрем'єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

За її словами, впродовж 2022 року рівень безробіття в Україні значно зріс і наразі складає 30%.

"Якщо ми кажемо про тих українців, які залишилися в країні — це близько 2,8 млн безробітних осіб. Минулого року у нас було 1,5-1,7 млн зареєстрованих безробітних", – розповіла Юлія Свириденко.

Кількість безробітних, як зазначила чиновниця, зростає через абсолютно об'єктивні речі: війну, зупинку виробництва, окупацію Росією частини українських територій.

"Тому, нам дуже важливо ще ширше розгорнути "Армію відновлення", яка дає можливість безробітним бути залученими до трудового життя. І також дати можливість на рівні грантової допомоги від уряду тим, хто має підприємницьку ініціативу, хоче розвивати власний бізнес навіть під час війни", – додала віцепрем'єр – міністр економіки.

Скільки може отримувати безробітний в Україні та що для цього потрібно

Українці без офіційної роботи можуть отримати статус безробітного і претендувати на соціальні виплати від держави.

Щоб оформити відповідний статус, потрібно звернутися до центру зайнятості за місцем проживання. Необов’язково особисто приходити, можна подати заявку в електронній формі на вебресурсі або через додаток "Дія". Також легко здійснити процедуру по телефону (подібна мобільність доступна лише під час війни).

Одразу після реєстрації у центрі зайнятості людина отримує статус безробітного, тоді ж починаються нарахування фінансової допомоги. Розмір виплат залежить від кількох факторів, проте вона не може бути меншою, ніж мінімально допустима сума:

  • до 3 років стажу – 50%;
  • від 3 до 6 років – 55%;
  • від 6 до 12 років – 60%;
  • від 12 до 18 років – 65%;
  • від 18 до 24 років – 70%;
  • від 24 до 30 років – 75%;
  • понад 30 років – 80%.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що мешканцям Херсонщини виплатять гроші. Також ми розповідали про наміри влади повернули податки довоєнного часу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.