Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Безпілотники Jump 20 для України: скільки коштують та у чому їхня особливість

Розповідаємо, які безпілотники отримає Україна від США

Фото: УНІАН, скріншот. Колаж: Pro Гроші

Україна отримає нові безпілотники від США

Фото: УНІАН, скріншот. Колаж: Pro Гроші

Міжнародні партнери продовжують підтримувати Україну у протистоянні збройній агресії з боку Російської Федерації. Так, нещодавно у США оголосили про новий пакет оборонної допомоги нашій країні. У ньому, серед усього, є безпілотні системи – Jump 20.

Сайт Pro Гроші розповідає, яка вартість однієї системи та чим ця зброя особлива.

Що відомо про безпілотну систему Jump 20

На сайті виробника зазначається, що вона складається із шести літальних апаратів, наземних терміналів даних і наземних станцій управління, які можна розгорнути менш ніж за годину. Самі безпілотники з нерухомим крилом та гвинтами для вертикального зльоту і посадки, тому не потребують злітної смуги.

Злітна вага БПЛА JUMP 20 становить трохи більш як 97 кг, апарат здатний витримати 13,6 кг корисного навантаження. Виробники переконують, що у повітрі безпілотний апарат може протриматися понад 14 годин і пролетіти близько 185 км.

Також апарат обладнаний оптико-електронними станціями WESCAM MX-8, Trillium HD80 або TASE 40 LRS, що додатково встановлюються. Є захищена апаратура передачі даних з високою роздільною здатністю.

Як пояснив військовий експерт Олексій Гетьман, систему JUMP 20 найчастіше використовують у розвідувальних цілях, адже безпілотник якісно стежить за тим, що відбувається за лінією фронту.

"За потреби, з ним можна здійснювати й певні атакувальні дії. Єдине, що для того, аби безпілотник запустити, знадобиться близько години часу, щоб оснастити, перевірити та запустити", — зазначив експерт.

Дешевою цю техніку аж ніяк не назвеш. У відкритих джерелах нам не вдалося знайти точну вартість системи Jump 20, але відомо, що влітку 2022 року армія США вирішила замінити дрони RQ-7B Shadow на системи JUMP 20. Тоді ж було підписано контракт на постачання однієї з бойових груп середнього безпілотника JUMP 20 за 8 мільйонів доларів.

Яка ще зброя потрібна Україні, щоби перемогти Росію

14 лютого у Брюсселі міністри оборони країн, що підтримують нас у боротьбі з російськими окупантами, домовилися про нові постачання зброї та пакети військової допомоги.

Тоді ж очільник Міністерства оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін оголосив детальний список озброєння, яке невдовзі зможуть застосувати ЗСУ:

  • системи ППО, ЗРК, ПЗРК – США, Франція, Німеччина, Італія, Нідерланди (SAMP/T, Patriot, IRIS-T, NASAMS, Avenger);
  • САУ Archer – Швеція;
  • бронетехніка – США, Швеція, Велика Британія (Bradley, Marders, MRAP, Humvee, БМП CV90);
  • танки Leopard – Німеччина, Канада, Норвегія, Данія, Нідерланди, Польща, Португалія, Іспанія;
  • танки M1 Abrams (31 одиниця) – США;
  • танки Challenger 2 – Велика Британія;
  • танки Т-72 – Чехія, США, Польща (30 одиниць);
  • танки PT-91 Twardy (30 одиниць) – Польща;
  • танки спецпризначення – Нідерланди, Норвегія;
  • бойові броньовані машини AMX-10RC – Франція;
  • боєприпаси та снаряди – Латвія, Канада, Естонія, США та інші;
  • боєприпаси для ЗСУ Gepard – Німеччина.

Раніше ми розповідали, скільки коштують турецькі безпілотники Bayraktar. Також ми писали, скільки коштує захистити Україну від російських ракет.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.