Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Безпечний та ефективний шопінг – як купляти онлайн, щоб не залишитись без грошей

Зручність онлайн-шопінгу не виключає необхідність правильного підходу до здійснення покупок

Фото: pixabay. Колаж: Pro Гроші

Поради, як правильно здійснювати онлайн-покупки

Фото: pixabay. Колаж: Pro Гроші

Для багатьох ходити по магазинах – це своєрідний ритуал, який допомагає відпочити, покращити настрій, відволіктися тощо. Але погодьтеся, що більш ефективно здійснювати покупки онлайн: в Інтернеті можна швидко порівняти ціни і знайти кращі пропозиції (економія та величезний вибір товарів), за один підхід придбати чимало різноманітних речей, які зазвичай в одному фізичному магазині не продаються.

Сайт Pro Гроші радить не втрачати голову шопоголікам, і користуватися універсальними правилами онлайн-покупок, які стануть у нагоді для покращення ефективності, а також вбережуть від шахраїв.

Порівнюйте ціни і читайте відгуки

Немає значення, купуєте ви у популярного гіганта, наприклад, на Rozetka, чи в невідомому магазині електроніки – завжди слід перевіряти ціну в конкурентів. Таким чином ви дізнаєтесь, коли вас хочуть обдурити через націнки, та не пропустите розпродажі. Або ж можете скористатися послугами сторонніх ресурсів, які здійснять порівняння за вас (їх можна знайти за допомогою швидкого пошуку в Google).

Якщо не поспішаєте зробити замовлення, обов’язково витратіть час на читання відгуків. Якщо предмет, який ви розглядаєте, не продавався раніше незліченну кількість разів і не має п’ятизіркового рейтингу, краще дізнатися, що про нього говорять попередні покупці. Проте зверніть увагу, що існує багато фальшивих відгуків, створених для просування товару. Тож корисно перевірити самого рецензента, перш ніж брати до уваги будь-які його слова.

Якщо товар має солідний рейтинг і хороші відгуки, написані реальними людьми, можна припустити, що розчарування не відбудеться. Звісно, завжди є невеличка ймовірність, що якраз ви залишитеся незадоволеними незалежно від того, наскільки куплена річ достойна сама по собі. Не потрібно одразу перетворюватися на буркуна та писати гнівні коментарі продавцеві.

Економте на доставці, купуючи все одразу

В онлайн-шопінгу є особливість, яка робить цей процес унікальним. Щоправда, ця ознака не подобається, мабуть, всім користувачам, оскільки потребує додаткових витрат. Мова йде про оплату доставки товару. Сума залежить від тарифів поштового оператора і конкретного магазину, але часто досягає розмірів, які не кожен готовий віддати.

Щоб економити на доставці, рекомендуємо не замовляти кожен продукт окремо. Краще обрати одне місце, де можна сповна задовольнити свій шопоголізм, і купити необхідне там. Якщо таке обмеження неможливе, постарайтеся максимально зменшити кількість разів, коли одночасно робите замовлення.

Більшість роздрібних продавців в Інтернеті встановлюють власну структуру ціни доставки за одиницю товару. Дехто навіть пропонує безкоштовну доставку, якщо покупки досягають певного порогу, тому обов’язково користуйтеся такою можливістю.

Не починайте шопінг без бюджету

Святковий настрій дивно діє на людей: вони можуть накупити гору подарунків і непотрібних дрібничок, які манять привабливістю. Маркетологи знають свою справу, тому не дивуйтеся, якщо одного разу побачите на карті значно менший баланс, ніж очікували.

Щоб уникнути зайвих витрат, створіть список людей, кому плануєте купити подарунок, і встановіть бюджет на кожного або пропишіть загальну суму, більше якої витрачати заборонено. Таким чином, ви зможете залишатися в межах власних фінансових можливостей і насолоджуватися урочистостями без шкодувань.

Піклуйтеся про безпеку

Робити покупки в Інтернеті зручно, але ризиковано! Щоб захистити гроші та особисту інформацію, необхідно знати правила безпеки. Зокрема завжди уникайте будь-яких незнайомих сайтів, оскільки вони можуть не шифрувати кредитні чи дебетові номери. Плюс зазвичай відсутня стандартизована політика повернення товару.

Якщо все-таки вирішили скористатися сумнівним вебресурсом, пошукайте маленький символ замка в кутку поля URL-адреси. Це блокування відоме як SSL (рівень захищених сокетів) і гарантує, що особиста інформація зашифрована. Крім того, перевірте сам URL: він має починатися з HTTPS, а не HTTP. Літера "S" означає безпеку.

Намагайтеся здійснювати покупки не через відкритий Wi-Fi (до прикладу, в громадських місцях, як аеропорт чи вокзал). Краще увімкніть мобільний Інтернет, щоб власноруч не надати доступ до конфіденційних даних на телефоні.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що рівень життя українців у Польщі покращився. Також ми повідомляли, які месенджери не прослуховують спецслужби.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.