Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ презентував монети з "Державними символами України" – як вони виглядають

Три пам'ятні монети з найважливішими державними символами України

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

На нових монетах зображені "Державні символи України"

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України презентував одне із сучасних втілень символів української ідентичності, виконане митцями нумізматики. В обіг уведено набір з трьох пам’ятних монет "Державні символи України" – "Наш герб", "Наш стяг", "Наш гімн".

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Що це за монети

Цей набір планувалося випустити ще давно, однак зараз його поява більш потужна. Він присвячений головним атрибутам держави, символам України – Державному Гербу України, Державному Прапору України та Державному Гімну України.

Ці символи втілюють в собі національну ідею, а саме:

  • тризуб як знак Київської держави Володимира Великого символізує безперервність історичного розвитку українського народу;
  • пісня "Ще не вмерла Україна" за півтора століття стала потужним символом боротьби за незалежність та національним гімном;
  • поєднання синьої та жовтої барв, яке здавна використовувалось українцями для власної ідентичності, – це кольори чистого неба і пшеничного лану, офіційно затверджені ще на прапорі Української Народної Республіки.

Ці пам'ятні монети, номіналом 5 гривень, виготовлені з нейзильберу та оздоблена кольоровим друком. Тираж набору в сувенірній упаковці – до 100 000 штук (зокрема 35 000 штук – у 2022 році).

Що зображено на монетах

На аверсі монети "Наш герб" – золотий тризуб на синьому щиті та стилізований знак Княжої Держави Володимира Великого. На реверсі – композицію із тризубів, що символізує український історичний спадок.

Монета "Наш герб"

Монета "Наш герб"

На аверсі монети "Наш стяг" – синьо-жовтий стилізований прапор, що майорить, та рядки з вірша "Прапор" Олександра Олеся. На реверсі – стилізований птах, який тримає гроно калини і символізує українську душу в її прагненні до волі та незалежності.

Монета "Наш стяг"

Монета "Наш стяг"

На аверсі монети "Наш гімн" – на тлі гілки калини з червоними ягідками зображено малий Державний Герб України та нотні рядки. На реверсі – козак Мамай під стовбуром дуба (як уособлення ментальності українців та символ вільної людини, вічного захисника України, доповнений сучасними реаліями – замість шаблі на дубі висить сучасна зброя).

Монета "Наш герб"

Монета "Наш герб"

Раніше ми розповідали, яку монету випустив Національний банк України з нагоди 300-річчя від дня народження видатного українського філософа і педагога Григорія Сковороди. Також ми писали, що НБУ презентував пам'ятну медаль на честь Маріуполя.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.