Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Арестович зробив скандальну заяву про трагедію в Дніпрі – чим розізлив українців

Висловлювання радника голови ОП виявилося ідентичним до заяв росіян про причину удару по багатоповерхівці

Фото: Валентин Резніченко/Telegram, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Арестович зробив заяву про удар по будинку в Дніпрі

Фото: Валентин Резніченко/Telegram, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Радник голови Офісу президента Олексій Арестович заявив, що в багатоповерхівку у Дніпрі 14 січня влучила російська ракета, яку збили сили ППО України.

Таку заяву він озвучив в ефір "Фейгін Live".

На запитання росіянина, чи могли сили ППО збити ракету, Арестович відповів, що нібито це і сталося.

"Її збили, вона впала на під'їзд. Вона підірвала, коли впала. Там проблема з їдким димом. Це вірна ознака Х-22, тому що вона заправляється вкрай токсичним паливом. Можна припустити, що токсичне паливо стало додатковим елементом ураження", – сказав Арестович.

Повітряні сили ЗСУ спростували слова Арестовича

Українські військові пояснили, що в багатоповерхівку у Дніпрі влучила ракета Х-22, запущена з району Курської області РФ.

"Жодних сумнівів, що це була саме ракета Х-22 – немає. У Збройних Силах України немає вогневих засобів, здатних збивати даний тип ракет. З початку воєнної агресії росії по території України було випущено понад 210 ракет цього типу. Жодна – не збита засобами протиповітряної оборони", – повідомили в Повітряних силах ЗСУ.

Військові також зазначили, що маса бойової частини Х-22 – близько 950 кг. Максимальна дальність – до 600 км. При застосуванні із великих відстаней відхилення від цілі може становити сотні метрів.

Перехопити такі ракети зможуть лише ракетні комплекси, які Україна може отримати від західних партнерів у майбутньому. Наприклад, Patriot PAC-3 чи SAMP-T.

"Будь ласка, звертайте увагу на офіційні заяви представників Повітряних Сил, МО, ГШ, видів та родів ЗС України і перевіряйте будь-які "гучні" повідомлення, які тиражуються з інших джерел", – закликав командувач Повітряних сил Микола Олещук.

Арестович "підіграв" російській пропаганді

Соцмережі вибухнули гнівом у відповідь на слова радника голови ОП, адже Арестович фактично спробував "підтвердити" своїми словами, що у загибелі українців нібито винна ППО, а не атака Росії.

Цю заяву швидко підхопили російські пропагандисти і піднесли її як "зізнання Арестовича".

Однак українці наполягають на тому, що Арестович повинен понести відповідальність за свої слова та "підігрування" Росії.

Журналіст LIGA.net Юрій Смірнов зазначив, що західні ЗМІ довіряють заявам Арестовича та беруть їх до уваги, як важливе джерело інформації. Тому його слова мають велику вагу. Водночакс, журналіст закликав владу розібратися зі статусом Арестовича та його доступом до важливої інформації, адже радник голови ОП "намагався довести, що російський тероризм в Дніпрі – це провина української ППО".

У відповідь на заяву Арестовича мер Дніпра Борис Філатов закликав СБУ та контррозвідку відреагувати належним чином.

Арестович вже поспішив із виправданнями

Радник голови ОП оперативно відреагував на реакцію українців. Він спробував довести, що нібито не намагався зняти провину з Росії.

"Вина РФ однозначна і не може бути ні розмита, ні послаблена. Усі чудово розуміють – не було б російського удару, не було б трагедії – незалежно від конкретного механізму її наступу. Будинок у Дніпрі зруйнувала російська крилата ракета типу Х-22. Жодна ракета ППО і близько не могла б заподіяти і половини таких руйнувань", – написав Арестович в Facebook.

Раніше волонтерка показала, що залишилося від її квартири у Дніпрі після ракетного удару. Також ми розповідали, про наслідки ударів РФ 14 січня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.