Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Антисанітарія вражає? Де найчастіше підсовують неякісні продукти

Експертка пояснила, чому варто купувати продукти харчування у великих мережах супермаркетів

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Де варто купувати продукти - в супермаркеті чи на ринку

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Продукти харчування варто купувати у великих мережах супермаркетів, адже там на місці можна перевірити строки придатності товарів та попросити документи виробника.

Про це у коментарі Обозревателю розповіла декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП) Лариса Баль-Прилипко.

За її словами, найнебезпечніше купувати продукти на ринках.

"Раджу купувати продукцію в мережах. Тобто там, де ви можете висунути претензію, попросити документи виробника, де зможете повернути назад продукцію і де ваше здоров'я буде в безпеці. Звичайно, дуже часто є така думка: "От піду на базарчик, куплю яєць домашніх, молока домашнього, м'яса", але за цим наразі криється дуже велика небезпека, тому що ми не знаємо, що в тій продукції. Ми не знаємо, за скільки ті яйця хазяєчка збирала. Може, в неї 5 курочок є, і вона збирає 2 місяці", – пояснює експерт.

Чому краще купувати продукти в супермаркетах

Водночас у магазинах ви можете перевірити терміни придатності тих же курячих яєць чи інших продуктів. Навіть якщо в супермаркеті яйця продаються не в упаковці, то в мережі є накладні документи.

"На базарі ви купили щось, і неякісний продукт – це ваші втрачені гроші. Але якби тільки гроші, бо буває ж і небезпека, оскільки якщо продукція прострочена чи неякісна, то може бути дуже велика шкода здоров'ю. Те саме стосується м'яса. Антисанітарія на наших ринках вражає, тому що немає тих рукавичок, немає умов, стелажів, все на повітрі, машини їздять", – додала Баль-Прилипко.

Якщо і скуплятися на ринку, зазначає експертка, то тільки на тому, де є лабораторія, де все перевіряється та виписуються сертифікати щодо якості товару.

В Україну завезли небезпечні "дари моря"

Раніше ми писали про те, що в нашу країну завезли дуже небезпечні морепродукти – товар виявили на Одещині. У продукті зафіксували значне перевищення допустимого рівня кадмію. Про це повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області. За інформацією відомства, товар був вироблений у Китаї, а доставлений в Україну із Литви.

Що таке кадмій

Кадмій – це важкий метал, пари та сполуки якого є токсичними для організму людини. Він може викликати пошкодження легень, нирок, шлунково-кишкового тракту та кісток.

"До Головного управління надійшов лист від Європейської системи швидкого оповіщення про харчові продукти і корми RASFF від 18.02.2023 р. №2023.1192 стосовно виявлення перевищення допустимого рівня кадмію у замороженому міксі морепродуктів (виробник: Zejiang Zhoufu food Co. LTD, China). Вантаж експортувався з Литовської Республіки (відправник: UAB "Plunges kooperatine prekyba", Lithuania) в Україну (одержувач: ТзОВ "ВІЧУНАЙ-УКРАЇНА", вул. Солом'янська, 3, офіс 6, м. Київ, 03110)", – йдеться в повідомленні.

Раніше ми писали про те, які продукти небезпечно купувати на святковий стіл та чому. Також сайт Pro Гроші розповідав, де категорично не можна купувати червону ікру.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.