Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Акцизи, соціальна допомога по-новому і повернення довоєнних податків – головне про гроші за тиждень

Сайт Pro Гроші пригадує найважливіші економічні новини тижня, що минув.

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Головні економічні новини тижня

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні на другий тиждень 2023 року починає активізовуватися не тільки суспільне життя, а й економічне. Тож пропонуємо згадати, що цікавого відбулося у нашій країні з 9 по 15 січня.

Акцизи на паливо мають бути європейськими

Українські податки на пальне планують привести до директив Євросоюзу. Робитимуть це не одразу, а починаючи з 1 січня 2024 року.

Відповідно, Міністерство фінансів пропонує акциз на газ збільшити принаймні удвічі — з €52 до €125 за 1 тис. літрів.

Акциз на бензин спочатку підвищать до €213 за 1 тис. літрів, а до кінця 2027 року ставки акцизів на бензин та дизель встановлять на позначці у понад €300 – мінімального рівня, згідно з директивами Євросоюзу.

Переселенці отримають нову фінансову підтримку через війну

Міжнародна благодійна організація Action Against Hunger (ACF) фінансовими виплатами прагне підтримати українців, які через війну з Росією змушені шукати прихисток в регіонах, де не відбуваються активні бойові дії.

Наразі на грошову підтримку можуть розраховувати люди, які вимушено переїхали жити на територію Чернівецької області. Благодійники виплачуватимуть таким українцям виплачуватиме по 2,2 тис. грн на особу впродовж трьох місяців. Тобто, загальна сума допомоги внутрішнім переселенцям складе 6,6 тис. грн.

Новий розрахунок для соціальних виплат

Зміни набули чинності з 1 січня 2023 і мають допомогти у збереженні вищого розміру соцвиплат, які можуть бути нараховані у разі втрати роботи, відпустки у зв'язку з вагітністю та оформлення лікарняного.

Так, якщо українці перебували у тривалій неоплачуваній відпустці, а потім втратили роботу або виявилися тимчасово непрацездатним, то під час розрахунку їхньої середньої зарплати будуть враховуватися лише той період, коли вони отримували зарплату від роботодавця.

Рахунки з іноземними IBAN для українців

Українці, які через повномасштабне вторгнення Росії виїхали за кордон знають, як складно відкрити рахунок в іноземному банку: на це потрібно більше часу, а сервісне обслуговування часто нижчої якості, ніж у вітчизняних фінкомпаній.

Тож щоби полегшити життя наших громадян, банк "Конкорд" вже уклав низку домовленостей з іноземними банками. Це дозволить його клієнтам реєструвати рахунки із закордонним IBAN для подальшої зручної транзакції у валюті.

"Спрощенку" скасували, але частково

Наразі податкові пільги, які діяли в Україні з 2022 року, скасували лише для грального бізнесу. Автори законопроєкту №8079 пояснюють, що відмовитися від таких пільг потрібно тому, що з 1 січня по 31 серпня 2022 року суб'єкти господарювання, що займаються організацією та проведенням азартних ігор, лотерей, парі (букмекерське парі, парі тоталізатора), та які згодом перейшли на спрощену систему оподаткування, загалом сплатили 174 млн грн податку на прибуток підприємств, 0,3 млн грн податку на додану вартість та 0,1 млн грн земельного податку.

А з моменту переходу на спрощену систему ці ж суб’єкти сплатили лише 13,4 млн грн єдиного внеску, хоча і продовжували активно вести свою діяльність.

Раніше ми розповідали, що змінилося у податковому законодавстві України впродовж останнього тижня. Також ми писали, яку роботу та оплату пропонують українцям під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.