Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Аграріям не заробити? Що сталося з цінами на кукурудзу 14 вересня

Пояснюємо, що відбувається з цінами на кукурудзу які фактори впливають на її вартість

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжує дешевшати кукурудза

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна з Росією, обстріли та блокування морських портів продовжують дестабілізувати ситуацію на аграрному ринку України. Так, наприклад, аналітики фіксують стрімке зниження цін на основне фуражне зерно — кукурудзу.

Про це свідчать дані аналітичного порталу Tripoli.land.

Скільки коштує тонна кукурудзи 14 вересня

Цього дня середні ціни на за тонну кукурудзи були на рівні 3 708 гривень з ПДВ. При цьому варто зауважити, що кукурудза стрімко дешевшає.

Як і чому знижуються ціни на кукурудзу в Україні
Як і чому знижуються ціни на кукурудзу в Україні
Фото: Tripoli.land

Так, ще 6 вересня середня вартість тонни культури була на рівні 4 043 гривень. Але відтоді ціна поступово знижувалася: спочатку до 4 003 грн, а ще за кілька днів до 3 981 гривні.

Що відбувається з цінами на кукурудзу

Як пояснила заступник директора ProAgro Group Марія Колесник, навіть коли працював зерновий коридор, внутрішні закупівельні ціни на зернові в Україні значно відставали від світових. А за умов відсутності зернового коридору різниця у ціні зростатиме ще більше.

За її словами, побоювання трейдерів щодо блокування Росією українських поставок, затримок з обстеженнями та перевірками суден тощо теж напряму впливають на ціни.

"Коли ж обсяг ризиків підвищився, логістичне плече ускладнилося, а його вартість зросла, то з високою ймовірністю можна прогнозувати подальше зниження внутрішніх закупівельних цін", – зазначила Марія Колесник.

Яким буде врожай зернових у 2023 році

Очікується, що урожай зернових в Україні перевищить тогорічні показники. У Міністерстві аграрної політики та продовольства повідомляли, що добрі погодні умови призвели до майже рекордної врожайності зернових культур (до 51,8 ц/га).

На показники нового врожаю не вплине навіть скорочення загальних площ посівних. За оцінками, у 2023 році в Україні будуть зібрані:

  • 20,9 млн тонн пшениці;
  • 5,8 млн тонн ячменю;
  • 28,1 млн тонн кукурудзи.

Водночас валове виробництво олійних культур, зокрема соняшнику, сої та ріпаку, зменшилося на 550 тисяч тонн порівняно з попереднім роком.

Раніше ми розповідали, що запропонувала Польща, аби зняти ембарго на експорт українського зерна. Також ми писали, чи реально відновити зернову угоду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.