Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні продають монету за 90 тисяч гривень – що в ній особливого (фото)

Колекціонери дуже цінують рідкісні екземпляри монет, тому час від часу на аукціонах з'являються дійсно унікальні монети

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Старовинну монету в Україні продають за 90 тисяч гривень

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Останнім часом в Україні все частіше можна побачити унікальні монети, за якими полюють колекціонери. Наразі нумізмати можуть придбати ще одну ексклюзивну срібну монету.

Такий лот можна побачити на аукціоні Violity.

Що це за монета

Старовинний срібник був виготовлений до 1241 року, вага монети становить 2,82 грама, є тріщини та наявні дефекти через знос монети. Срібник відреставрований та пройшов професійне чищення.

На монеті присутні незначні тріщини від штампа — для тих часів такі дефекти є цілком нормальним явищем. На лицьовій стороні є діагональна неглибока смуга. Продавець наголосив, що переглядав її через мікроскоп Х60 та зробив детальні макрофото. На реверсі зображений тризуб.

Скрин: Violity
Скрин: Violity
Скрин: Violity
Скрин: Violity

Скрин: Violity

Скрин: Violity

Скрин: Violity

Скрин: Violity

Ціна такої унікальної монети становить 90 тисяч гривень (2 502,90 долара). Наразі за лотом спостерігають 132 особи, однак ставок ще ніхто не зробив.

Монета за 17 тисяч гривень

На аукціоні у продажу з'явилося 10 копійок 1992 року виробництва. Матеріал – латунь, різновид – 4ВАм англійської чеканки. Власник зазначив, що реставраційні роботи не проводилися, але уточнив – на монеті проглядаються сліди користування.

Подібний номінал досить популярний в Україні, хоч його рік виготовлення – це період, коли над монетами періодично проводили експерименти з дизайном. Оформлення стандартне: на аверсі бачимо тризуб, напис "Україна" і дату 1992, реверс зображає номінальну вартість.

Копійки того часу карбувалися на Луганському верстатобудівному заводі, але для виробництва використовували англійські інструменти. До Англії помилково відправили ескізи з дефектами, тож британці виготовили пуансони зі зворотним ефектом. Він стосується реверсу і зображення тризуба.

На монеті, викарбуваній англійськими інструментами, щит є випуклим, а тризуб вдавлений у матеріал, тоді як традиційно все навпаки. Проте на Луганському заводі не було часу змінювати інструменти, тож пробний тираж виготовили пуансонами з браком.

Всі браковані копійки з часом мали бути вилучені з обігу і переплавлені, але інколи такі англійські десятикопійкові екземпляри трапляються на аукціонах, хоч і дуже рідко.

Раніше ми розповідали, як виглядає монета, яку присвятили видатному українцю. Також ми писали, що НБУ випустив пам'ятні монети, присвячені Ірпеню, Бучі та Гостомелю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.