Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

5 фільмів про гроші, які повинен подивитися кожен

Навчитися розуміти економічні процеси та причини, що призвели до фінансових криз у світі, можна не тільки з відповідною освітою

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Перелік фільмів про економіку та гроші, які стануть у нагоді пересічним українцям

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Бути економічно підкованим, не маючи відповідної освіти – престижно і модно у сучасному світі. Особливо важливо розуміти, як працює фінансовий сектор у кризові часи, аби бути готовим до економічних потрясінь.

Україні під час війни вдалося зберегти економічну стійкість, забезпечити безперебійне функціонування сектору, підлаштуватися до реалій, незважаючи на спроби агресора повністю зруйнувати нашу державу не тільки в політичному, але й економічному плані.

Українцям корисно, хоча б на початковому рівні, розвивати власні знання законів і механізмів, причин фінансових злетів, криз та спадів. Для цього не обов’язково записуватися на експрес-курси чи читати громіздкі, малозрозумілі пересічним людям, книги.

Pro Гроші рекомендує до перегляду низку документальних і художніх фільмів, визнаних часом, які допоможуть краще розбиратися у фінансах та економіці.

Капіталізм: Історія кохання (2009)

Фільм в іронічній манері розповідає історії звичайних людей, які постраждали через економічну кризу 2007-2009 років. На фоні дослідження причин виникнення фінансового краху безжалісно критикується тодішнє політичне становище.

Режисер у власній манері ілюструє, як американські платники податків маніпулювали грошима. Також ця документальна стрічка викриває банки та корпорації, топ-менеджерів і політиків, які здійснили, за словами режисера, "найбільший грабіж в історії своєї країни".

Інсайдери (2010)

Ще один фільм про один з найбільших спадів у світовій економіці, збиток від якого оцінили у 20 трильйонів доларів. Мільйони людей втратили роботу, заощадження, житло, надію на безбідну старість. За трагедією стоять фігури фінансової та політичної верхівки, через махінації та злочинні мережі яких постраждало звичайне населення.

Документальна стрічка розбита на п’ять частин, у кожній з яких доповідають результати ретельних досліджень, беруть інтерв’ю в провідних експертів, показують новинні кадри тих часів. За достовірність фільм отримав статуетку Кіноакадемії в 2011 році.

Межа ризику (2011)

Аналітики одного з найбільших інвестиційних банків США прогнозують наближення банкрутства. Керівництво установи спільним рішенням дає сигнал починати продаж акцій. Це панічне позбавлення паперів дало поштовх до краху всього сектору, поклавши початок першої хвилі економічної кризи.

Фільм зацікавить, в першу чергу, працівників банків та інших фінансових установ. Важливо розуміти, що рішення, прийняті імпульсивно та без чіткого розуміння наслідків, здатні призвести до проблем руйнівних масштабів.

Ставка на біткоїн (2016)

Після банкрутства найбільших банків, у 2008 році розпочалося виникнення криптовалюти, яка досі не втрачає позиції у фінансовому світі. Стрічка розповідає про людей, які стояли біля витоків нової технології, починаючи з засновника ідеї Сатоші Накамото.

Велика увага приділяється питанням інвестицій в цифрову готівку та загадці, чи зможе криптовалюта з часом повністю замінити стандартні гроші. Також глядач дізнається історії успіхів і провалів перших власників та їх послідовників. Фільм допоможе виробити власне бачення стосовно цієї технології, підштовхне або зупинить перед покупкою свого першого біткоїну.

Дефолт (2018)

Єдина у переліку південнокорейська стрічка. Історія відбувається у другій половині минулого століття, коли всі експерти були впевнені у стабільній економічній ситуації: середні доходи населення зростають, курс національної валюти теж на достатньому рівні. І лише менеджер Банку Кореї, яка керує грошово-кредитною політикою, передбачає велику фінансову кризу.

Керівництво установи не дослуховується до прохань повідомити населення про дефолт, оскільки почнеться паніка, міжнародні організації відмовляться від інвестицій, а відсоткові ставки різко злетять вгору. Власне, фільм більше про людяність, хоча додаткова інформація про функціонування банківської сфери перед дефолтом теж зайвою не буде.

Раніше сайт Pro Гроші писав про головні правила накопичення при маленькій зарплаті. Також ми повідомляли, на що ставлять інвестори – альтернативні джерела енергії чи російську нафту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.