Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пошукайте у гаманці: копійки якого номіналу коштують мінімум 100 доларів

Ціна монет визначається особливостями різновиду та типами штампів реверсу

Фото: РБК-Україна. Колаж: Pro Гроші

Колекційні монети в Україні можна продати на аукціоні

Фото: РБК-Україна. Колаж: Pro Гроші

Колекціонери-нумізмати в Україні готові витратити в середньому 4 000 грн на монети номіналом 1 і 2 копійки. Справа в їхніх ціннісних характеристиках, які додають вартості екземплярам.

Лоти зі схожими ціновими пропозиціями опубліковані на сайті Violity.

2 копійки за 100 доларів

На порталі-аукціоні власник звичайної монети номіналом 2 копійки може заробити на продажі більш як сто доларів. Станом на 11 грудня лот зібрав майже 60 ставок, пропозиція зацікавила збирачів рідкісних монет тим, що у 2003 році 2 копійки карбували невеликим тиражем для річного набору Національного банку України. Набір так і залишився у планах, а всі монети потрапили в обіг. Їх вивели з користування у 2019 році.

Відомо про всього один різновид 1ДА, який характеризується нержавіючою сталю, що притягується магнітом. В середньому такі екземпляри коштують максимум 2 200 грн, проте на порталі пропонують вже понад 4 000 грн. Справа у хорошому зовнішньому стані та відсутності пошкоджень і чітких слідів використання.

Загальний тираж такої копійки – 5 000 штук, що додає вагомого значення для колекціонерів.

1 копійка 1992 року випуску

На аукціоні за схожу ціну продають монету номіналом 1 копійка, яку створили у 1992 році. Монета зазвичай не цікавить нумізматів, проте серед випущених екземплярів існує достатньо рідкісних. Всього відомо про два типи штампів реверсу:

  • АА – з дрібними ягодами та тонким шрифтом;
  • АЕ – з великими ягодами та товстим шрифтом.

Ціна копійки залежить від її різновиду. Більша частина випущених екземплярів коштує так само як номінал, але дорожче можна реалізувати різновиди 1.11АЕ та 1.35АА. За 7 000 грн колекціонери куплять копійку з округлою верхівкою правого верхнього листа на реверсі й великою карбівкою зображення ягід на аверсі. Різновид не несе нумізматичної цінності, але через нечасті пропозиції продажу ціна доходить майже до 200 доларів.

11 000 грн можна отримати за копійку, яка характеризується маленькими ягодами на аверсі. Реверс створений зі східчастою верхівкою правого верхнього листа. Проте частіше зустрічаються штампи 1.31 та 1.33, які не коштують понад 50 грн. Щоб не сплутати різновиди, потрібно звернути увагу на гравіювання зерен.

Колекційна монета за 90 000 грн

Такий лот не часто можна зустріти на аукціонах через переважаючу рідкість. Ексклюзивна срібна монета виготовлена до 1241 року, має тріщини та наявні дефекти, пов’язані з довгим часом експлуатації. Продавець наголосив, що на лицьовій стороні присутня діагональна неглибока смуга, а на реверсі зображено тризуб.

Власник намагався продати колекціонерам за дві з половиною тисячі доларів. Зважаючи на полювання нумізматів за рідкісними екземплярами, таку суму цілком можуть заплатити за дійсно унікальну копійку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що НБУ презентував монети з державними символами України. Також ми повідомляли, що НБУ показав нові пам'ятні монети, присвячені Ірпеню, Бучі та Гостомелю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.