Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні 10 копійок продають за 29 тисяч гривень: що особливого в цій монеті (фото)

Звичайні монети, які є у кожного українця, можуть опинитись унікальними

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ексклюзивна монета, яка може бути в кожного українця

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Знову на радість колекціонерам в Україні продається ексклюзивна монета номіналом 10 копійок з цікавим браком.

Такий лот можна знайти на аукціоні Violity.

У чому особливість монети

Монета номіналом 10 копійок була виготовлена у 2004 році. Особливість цієї монети в тому, що її викарбували на заготівлі для 1 копійки з нержавіючої сталі. Такі екземпляри вважаються дуже рідкісними та дуже цінуються колекціонерами.

Власник монети зазначив, що реставраційні роботи не проводились та інших дефектів вона не має. На фото можна побачити, що копійка зовсім трохи затерта, тобто в обігу вона знаходилася недовго.

Скрин: Violity.
Скрин: Violity.

Скрин: Violity.

Скрин: Violity.

Продавець не відкривав торги, а встановив фіксовану суму – 29 000 гривень. Наразі вже 103 людини зацікавились цією монетою. Такі рідкісні екземпляри мають високий попит серед нумізматів, тому продавець впевнений, що йому вдасться продати цю копійку за такі гроші.

Копійка за 34 тисячі гривень

Монета номіналом 2 копійки особлива тим, що була виготовлена не з алюмінію, як інші монети такого номіналу, а з міді. Саме це є головним дефектом та він робить цю копійку унікальною. Такий різновид монет у нумізматичних каталогах має позначення 1АА+.

17 тисяч гривень за монету

Копійки 1992 року карбувалися на Луганському верстатобудівному заводі, але для виробництва використовували англійські інструменти. До Англії помилково відправили ескізи з дефектами, тож ж британці виготовили пуансони зі зворотнім ефектом. Він стосується реверсу і зображення тризуба.

На монеті номіналом 10 копійок 1992 року, викарбуваній англійськими інструментами, щит є випуклим, а тризуб вдавлений у матеріал, тоді як традиційно все навпаки. Проте на Луганському заводі не було часу змінювати інструменти, тож пробний тираж виготовили пуансонами з браком.

Всі браковані копійки з часом мали бути вилучені з обігу і переплавлені, але інколи такі англійські десятикопійкові екземпляри трапляються на аукціонах, хоч і дуже рідко. Максимальна ціна цього лоту досягла 17 000 грн.

Раніше ми розповідали, у чому особливість монети, яку продали за 18 тисяч гривень. Також ми писали, яку монету продавали в Україні за 2 тисячі доларів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.