Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

17 000 грн за звичайну монету – що особливого в копійці, яку продають на аукціоні

Монета візуально відрізняється від інших різновидів своїм гербом на реверсі

Фото: joojoobs. Колаж: Pro Гроші

В Україні продають за 17 тисяч гривень монету номіналом 10 копійок

Фото: joojoobs. Колаж: Pro Гроші

Звичайну монету номіналом 10 копійок нумізмати готові придбати за 17 000 грн щонайменше. Цінність визначається візуальними дефектами, які виникли помилково під час карбування.

Лот на продаж виставили на сайті Violity.

8 листопада на аукціоні, де часто продають колекційні монети, з'явилося 10 копійок 1992 року виробництва. Матеріал – латунь, різновид – 4ВАм англійської чеканки. Власник зазначив, що реставраційні роботи не проводилися, але уточнив – на монеті проглядаються сліди користування.

Взагалі подібний номінал досить популярний в Україні, хоч його рік виготовлення – це період, коли над монетами періодично проводили експерименти з дизайном. Оформлення стандартне: на аверсі бачимо тризуб, напис Україна і дату 1992, реверс зображає номінальну вартість. Гурт може поставлятися як з дрібною, так із крупною насічкою, але представлений лот має дрібний гурт.

Як і більшість копійок, цінність визначається різновидом. Вказаний номінал може коштувати від 50 грн до 16-18 тисяч. Найдорожчим вважається різновид 4ВАм англійської чеканки: саме його власник намагається продати колекціонерам і поціновувачам рідкостей.

Що особливого у монеті

Копійки того часу карбувалися на Луганському верстатобудівному заводі, але для виробництва використовували англійські інструменти. До Англії помилково відправили ескізи з дефектами, тож ж британці виготовили пуансони зі зворотнім ефектом. Він стосується реверсу і зображення тризуба.

На монеті, викарбуваній англійськими інструментами, щит є випуклим, а тризуб вдавлений у матеріал, тоді як традиційно все навпаки. Проте на Луганському заводі не було часу змінювати інструменти, тож пробний тираж виготовили пуансонами з браком.

Нумізмати говорять, що всі браковані копійки з часом мали бути вилучені з обігу і переплавлені, але інколи такі англійські десятикопійкові екземпляри трапляються на аукціонах, хоч і дуже рідко. Наприклад, у травні 2021 року на цьому ж сайті продали монету зі вдавленим тризубом за 16 667 грн. Станом на 12 листопада лот має 28 ставок, а максимальна ціна досягла 17 000 грн.

Нагадаємо, що монету номіналом 5 копійок продавали колекціонерам за 27 000 грн. Така ціна обумовлена матеріалом, з якого виготовлено лот: замість стандартної нержавіючої сталі, у складі присутній алюміній. Наприкінці жовтня на продаж виставили монету номіналом теж 10 копійок, але її ціна не досягла таких висот: початкова ставка дорівнювала всього 1 гривню, але невдовзі піднялася до 6500 гривень.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як виглядає монета за 7000 гривень. Також ми повідомляли, в чому особливість нової монети за три тисячі гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.