Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зробили свій вибір: як компанія Adelon під час війни не залишила без вугілля Європу

Цієї зими Росія прогнозувала всім європейським країнам, що вони замерзнуть, а їхні підприємства зупиняться. Чому ж цього не сталося?

Фото: Unsplash. УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як компанія Adelon переорієнтувала свої логістичні ланцюжки через війну

Фото: Unsplash. УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні знаходяться одні з найбільших у світі запасів титанової та залізної руди, родовища літію, а також величезні поклади вугілля. Разом вони коштують десятки трильйонів доларів. Більшість цих родовищ зараз у зоні бойових дій. Але в майбутньому це величезний потенціал для інвестицій.

Група компаній Аdelon, у яку входять Adelon AG та PGIP – один із провідних міжнародних вугільних трейдерів. З самого початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну бенефіціар компанії Дмитро Коваленко чітко заявив на чиєму боці та розповів про роботу бізнесу в нових умовах.

Нові реалії – нові рішення

Цієї зими Росія передрікала всім європейським країнам, що вони замерзнуть, а їхні підприємства зупиняться, якщо вони не погодяться зняти санкції та "дозволити" далі вести війну в Україні. Щоб не допустити цього, за короткий час компанії, які займаються постачанням енергоносіїв, мали переорієнтувати свої логістичні ланцюжки.

Хто не зробив цього вчасно – той втратив нові ринки, клієнтів та прибуток. Але найбільш маневрені компанії, які знають, чого хочуть клієнти, змогли наростити та зміцнити бізнес. Серед таких – компанія Adelon.

Як великий бізнес шукав нові ринки після лютого 2022?

Росія зазвичай забезпечувала близько 70% потреб ЄС в енергетичному вугіллі. Але після повномасштабного вторгнення все змінилося.

Імпорт енергетичного вугілля до ЄС з Австралії, ПАР та Індонезії, які традиційно постачали азійські ринки, зріс більш ніж в 11 разів за чотири місяці після лютого 2022 року.

Найголовнішим питанням, яке треба було вирішити, було питання з логістикою. Серед клієнтів нашої компанії – найбільші металургійні заводи Європи та Азії, а також феросплавні, коксохімічні, електросталеплавильні заводи, підприємства з виробництва спецсталі, з виробництва алюмінію, цементні виробництва, теплові електростанції, підприємства з виробництва цинку, графітові/електродні заводи, цукрові заводи та агрокомпанії.

В основному це європейські підприємства, але є й заводи з Індії та Китаю. Звичайно, замовник каже, яку марку вугілля хоче, і ми зобов'язані задовольнити цей попит. Веземо вугілля з ПАР, США, Австралії, Колумбії.

Виходить, що є життя без російських нафти, газу та вугілля?

У світі є профіцит вугілля. Це пов'язано з тим, що Китай скасував заборону ввезення вугілля з Австралії. З початку 2023 року Китай вже імпортував понад 3,2 мільйона тонн цього виду палива.

В умовах вугільного ембарго щодо Росії з боку Євросоюзу потрібно було знаходити та створювати нові напрямки поставок. Компанія Adelon запропонувала їх своїм клієнтам. Це Колумбія, ПАР, Танзанія, Австралія, Нова Зеландія, Індонезія.

Ми почали розробляти інноваційне логістичне рішення насамперед для Польщі.

Наскільки польські порти були готові до змін?

Справді, польські порти Свиноуйсьце, Гдиня та Гданськ були призначені насамперед для експорту, а не для імпорту. Проблема була в тому, де зберігати сировину та наявність глибоководних причалів.

Фахівці компаній Adelon AG та Polska Grupa Importowa Premium sp. z o.o розробили та впровадили новий тип перевалки на рейді з судна на судно. Це допомогло розвантажити порти. Діє ця схема так: великі судна місткістю 50 000 – 60 000 тонн причалюють у порту і більш дрібні судна місткістю 5 000 – 15 000 тонн перевантажується вугілля.

Таким чином, союзники України змогли впевнено пережити зиму і далі розвиватися без російських енергоносіїв.

В Україні поки що не закінчилася війна, але при цьому підприємства працюють і частина з них потребує вугілля. На чому б ви їм порадили зосередитись?

Такі стресові ситуації показують тонкі місця, на які потрібно звернути увагу. Ми або підлаштовуємося і робимо більш високотехнологічне виробництво, менш енергоємне і тоді конкуруємо з цивілізованим світом, або чекаємо на диво. Чим нас намагалися купити росіяни після розпаду Спілки? Знижками на газ та нафту, дешевим вугіллям.

Тоді було створено умови, що економічно вигідно було везти вугілля із РФ. І поки що не було війни, і це було законно. Більшість вугільних трейдерів справді везли сировину з Кузбасу. Нині інші реалії. Але вони нам дозволять привести нашу економіку до тями і, навпаки, підштовхнути промисловість до прогресу. Не можна конкурувати зі світовими ринками, працюючи на печах часів Катерини ІІ.

#енергетика, #вугілля, #Adelon AG, #PGIP, #Kovalenko

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.