Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяких ФОПів переслідують борги за несплату ЄП: як уникнути податкових вимог

Податкові вимоги приходять підприємцям по всій Україні, хоча законодавство дозволяє ФОПам не платити ЄП

Фото: Unsplash, ДПСУ. Колаж: Pro Гроші

ФОПам не списали нарахування єдиного податку за 2022 рік

Фото: Unsplash, ДПСУ. Колаж: Pro Гроші

Фізичні особи-підприємці 1 та 2 груп почали отримувати листи від податкової з вимогою покрити заборгованість, а саме єдиний податок. Втім вони по закону мають вибір – сплачувати кошти чи ні.

Про це розповів податковий консультант Михайло Смокович.

Нагадаємо, згідно пп.9.1 підрозділу 8 Перехідних положень ПКУ підприємці 1 та 2 груп мають право не вносити обов’язковий платіж з 1 квітня 2022 року до закінчення воєнного стану. Тобто норма дозволяє відтермінувати сплату, навіть якщо ФОП продовжує вести активну діяльність.

Раніше Михайло Смокович розповідав про ситуації, коли українцям нараховували заборгованість за всі пропущені місяці з обіцянкою після подання декларації за рік списати цю суму. Втім виявилося, що далеко не всім підприємцям дійсно списали борг. ФОПи почали отримувати листи з вимогою внести платежі, інакше майно стане податковою заставою і може бути стягнене примусово.

"Але ж де здоровий глузд, коли закон прямо говорить, що можна не сплачувати ЄП, і водночас від податкової приходить такий лист. Тієї самої податкової, яка нещодавно обіцяла, що борг буде списано", – зауважив фахівець.

Раніше підприємцям пояснювали, що нарахування ЄП відбувається через збій в алгоритмі автоматичного списання. Коли його налаштують, всі ФОПи втратять заборгованість за 2022 рік. Але цього не сталося.

Що робити підприємцям після отримання листа

Михайло Смокович порекомендував ФОПам чотири варіанти виходу з ситуації. Перший – дочекатися результату заяви про списання, яка надсилається в ДПС України через Електронний кабінет платника податків. Зазвичай опрацювання триває від кількох тижнів до місяця, тож якщо після цього терміну заборгованість не зникне, можете переходити до другого варіанту.

А саме – зателефонувати виконавцю, зазначеному в листі. Ім’я та номер телефону вказують під основним текстом, тож можна особисто поговорити зі співробітником податкової та повідомити про помилку. Це не завжди допомагає, але кілька випадків успішного розв'язання питання є.

 | Фото: YouTube
 | Фото: YouTube

Скарга на податкову може допомогти

Фото: YouTube

Скарга на податкову може допомогти

Фото: YouTube

Водночас, якщо виконавець не погоджується виконати ваш запит, поєднайте розмову з третім варіантом – скажіть, що напишете скаргу в ДПСУ. Зазвичай на представників регіональних відділів (саме звідти приходять листи з вимогою) це спрацьовує в позитивному для заявника руслі, тож вони дійсно знаходять помилку та виправляють її.

Ну і четвертий варіант, якщо все вищевказане не спрацювало, – заплатити єдиний податок і забути про нього. Михайло Смокович рекомендує всім ФОПам щомісяця вносити платежі, особливо якщо підприємницька діяльність продовжується. Тоді ризик виникнення проблем з податковою буде мінімальним.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кому треба відзвітувати перед податковою за 2022 рік. Також ми повідомляли, що треба знати підприємцям-початківцям, аби мати високі прибутки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.