Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Загальна система для ФОПів: про які особливості сплати податків знають не всі

Представники такої системи мають більше податкове навантаження і подають складнішу звітність у контролюючий орган

Фото: Pexels

ФОПи на загальній системі можуть не платити податки, якщо не мають прибутку

Фото: Pexels

Українці при реєстрації ФОП автоматично стають підприємцями на загальній системі оподаткування. І лише за допомогою відповідної заяви можуть перевестися на спрощену систему, обравши підходящу групу. Загальники мають більше свободи у питаннях найманої праці та видів діяльності, але платять вищі податки.

Сайт Pro Гроші розповідає, які податкові зобов’язання лежать на ФОПах-загальниках.

Зміст
1.Основні нюанси ведення діяльності
2.Які податки сплачують ФОПи-загальники
3.Облік доходів і витрат

Основні нюанси ведення діяльності

До переваг перебування на загальній системі можна віднести відсутність обмежень по кількості найманих працівників, видах діяльності та розмірах доходів. Важлива відмінність від спрощеної системи – сплата податку не від сукупного доходу, а від прибутку. А це різниця між загальним доходом і дозволеними витратами.

Дозволені витрати – це такі, що підтверджуються офіційними документами, були використані на потреби підприємства (придбання устаткування, сировини, оренду приміщення, оплату комунальних послуг тощо) та не стосуються купівлі автомобільного транспорту чи нерухомості. Тож тим ФОПам, які дуже багато витрачають по ходу своєї діяльності, вигідніше обрати саме загальну систему.

Ще одна її перевага – скасування податкового зобов’язання, якщо немає прибутку. Тобто у разі відсутності в підприємця зароблених коштів за місяць чи інший звітний період податки не сплачуються.

Які податки сплачують ФОПи-загальники

Подача звітності відбувається один раз на рік, а сплата податків – раз на квартал протягом 20 днів після його завершення. Кожен загальник повинен віддавати в державний бюджет такі види податків від прибутку:

  • на доходи фізичної особи (ПДФО) – 18%;
  • військовий збір – 1,5%;
  • єдиний соціальний внесок (ЄСВ) – 22%;
  • на зарплати офіційно оформленим найманим працівникам – ПДФО + військовий збір + ЄСВ;
  • на додану вартість (ПДВ), якщо річний дохід перевищує 1 млн гривень – 20%.

Також залежно від виду діяльності на плечі підприємців лягають інші податки, наприклад, транспортний, акцизний, екологічний, земельний, податок на нерухомість, туристичний збір тощо. Іншими словами, розміри дійсно вражають, але ще раз наголошуємо: за умови відсутності чистого прибутку податок не нараховують.

Облік доходів і витрат

Деякі витрати не враховують під час підрахунку прибутку, оскільки вони не пов’язані з господарською діяльністю. Варто розуміти, що саме можна вирахувати з доходу, аби зменшити собі податкове навантаження. До переліку входять:

  • гроші на придбання матеріалів, сировини, комплектуючих, запчастин, палива тощо;
  • собівартість оплачених послуг і проданих товарів;
  • зарплати і премії найманим працівникам;
  • єдиний соціальний внесок "за себе";
  • суми податків за найманих співробітників;
  • податок на нерухомість, якщо вона не житлова.

Витратами ФОПа на загальній системі не можуть бути кошти на придбання основних засобів, суми, витрачені на ремонт речей подвійного призначення, військовий збір "за себе", податки на житлову нерухомість, акциз і додану вартість.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли ФОПи можуть не подавати звітну декларацію в податкову. Також ми повідомляли, що ФОПів тримають під прицілом і розповідали, кого точно перевірять на використання РРО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.