Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вже не на Донбасі. Коли почнеться видобуток солі та чи вистачить її українцям

У Закарпатській області готують родовище солі, щоб отримувати близько 150 тисяч тонн на місяць

Фото: Віктор Микита/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Сіль в Закарпатській області почнуть видобувати менш ніж за півроку

Фото: Віктор Микита/Facebook. Колаж: Pro Гроші

У Закарпатській області невдовзі почнуть видоботок солі із родовища у Буштинській громаді. Воно зможе забезпечити 100% потреби України у технічній солі.

Про таке повідомив голова Закарпатської ОДА Віктор Микита в Facebook.

За його словами, проєкт має державне значення й перебуває під особливим контролем керівництва країни. Тут у межах інвестиційної угоди з ТОВ "КАТІОН ІНВЕСТ" декілька місяців тому вже стартували роботи.

Очікують, що соляне родовище в Буштинській громаді забезпечить видобуток до 150 тисяч тонн солі на місяць методом підземного вилуговування через бурові свердловини з поверхні землі.

Після попередніх геологічних досліджень виявили колосальний соляний пласт, котрий починається на глибині 35 м.

Зараз тут уже тривають інженерні роботи з будівництва під’їзної дороги, розмітки бурових майданчиків, облаштували місця для працівників. Водночас, вже закуплене сучасне обладнання для глибокого промислового буріння.

Коли почнеться видобуток солі

Представник "КАТІОН ІНВЕСТ" прогнозує, що за попередніми розрахунками вже через 5 місяців добудуть першу сіль. Родовище зможе забезпечити 100% потреби України у технічній солі, яку постачатимуть для утримання доріг у зимовий період.

Зараз потреба в технічній солі – до 450 тисяч тонн на сезон.

Наразі це важливо, адже через бойові дії в Донецькій області зупинився завод "Артемсіль". Підприємство забезпечувало 100% потреби України. Саме тому для виконання окремих завдань щодо покриття продовольчої безпеки країни долучили Закарпаття, яке має відповідні ресурси та потенціал.

Водночас, голова Закарпатської ОДА пояснив, що важливо, щоб сіль виробляли саме в Україні й наші компанії купували українське.

Вартість солі в Україні

Раніше ми писали, що за даними моніторингу спеціалізованого сайту Мінфін, в магазинах знизилися ціни на сіль. Якщо середньомісячна ціна серпня становила 29,33 грн, то зараз це вже 26,65 грн.

В середині вересня повідомлялося, що середня вартість харчової морської солі в деяких супермаркетах підвищилася майже за 38 гривень за кілограм. Цінник на неї коливається від 25,80 грн/кг (Ашан) та досягає 37,60 грн/кг (МегаМаркет).

Сайт Pro Гроші також розповідав, що буде з цінами наступного року. Ми писали і про те, що буде із зарплатами українців до кінця року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.