Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Великі штрафи блогерам, спам і маркування – все про нові правила реклами в Україні

Регулювання у сфері реклами є частиною рекомендацій, отриманих від Європейської комісії разом зі статусом кандидата

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Нові правила у сфері реклами почали діяти 2 жовтня

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

2 жовтня набули чинності зміни до ЗУ "Про рекламу" та інші законів України. Вони відповідають нормам, встановленим у Європейському Союзі, та стосуються контенту на телебаченні, в мережі Інтернет, соціальних мережах тощо. Зокрема, відтепер діятимуть штрафи для блогерів, які не маркують пости, але беруть гроші чи іншу винагороду за просування.

Сайт Pro Гроші розповідає, що необхідно знати українцям про зміни у рекламній сфері.

Зміст
1.Деталізоване поняття реклами
2.Маркування реклами у соцмережах і штрафи
3.Заборона щодо розміщення реклами
4.Жодного надокучливого спаму
5.Рекламна квота на телебаченні
6.Нові правила для продакт-плейсменту

Деталізоване поняття реклами

У Законі тепер чітко прописано, що вважається рекламою та які критерії визначають приналежність контенту. Наприклад, щоб ролик чи пост у соціальній мережі підпадав під дію закону, повинні виконуватися такі умови:

  • предмет реклами доступний в Україні;
  • рекламодавець має офіс на території України;
  • просування здійснюється українською мовою.

Що стосується визначення, то рекламою тепер вважають "інформацію про особу, ідею та/або товар, розповсюджену за грошову чи іншу винагороду або з метою самореклами в будь-якій формі та в будь-який спосіб, і призначену, щоб сформувати або підтримати у прямий або непрямий спосіб обізнаність споживачів".

Маркування реклами у соцмережах і штрафи

Закон зобов’язує блогерів на YouTube, Facebook, Instagram тощо позначати свої пости й відео як рекламні та повідомляти користувачів про партнерство. Причому просування товару чи послуги можливе не лише за фінансову винагороду, але й за інші види плати. Наприклад, знижка чи обмін також підпадають під визначення.

Отже, будь-які розпаковки, огляди й рекомендації від блогерів – це пряма реклама, яку необхідно маркувати. Порушення загрожують адміністративною відповідальністю у вигляді штрафу розміром пʼятикратної вартості реклами. Якщо суму неможливо встановити, блогер платить фіксований розмір – до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (5 100 грн).

Заборона щодо розміщення реклами

З 2 жовтня в Україні заборонено будь-яким способом рекламувати азартні ігри на всіх платформах. Але тільки у випадку, якщо продукція відповідає одному зі вказаних критеріїв:

  • у рекламі присутні люди, молодші 21 року;
  • реклама формує думку, що виграти гроші в азартних іграх дуже легко, і це може бути стабільним джерелом доходів або альтернативою роботі;
  • у ролику розміщується продакт-плейсмент;
  • рекламуються організатори, торгові марки та інші об'єкти права інтелектуальної власності без наявності ліцензії на провадження цього виду діяльності.

За ігнорування правил доведеться платити чималі штрафи – як мінімум 2 010 000 грн.

Жодного надокучливого спаму

Рекламні повідомлення, які приходять на електронну пошту, месенджери, через чат-боти, сайти, у соціальні мережі без попереднього погодження – це спам. Щоб захистити права споживачів, законом заборонили розповсюджувати подібну рекламу. Сюди ж входять масові дзвінки без письмової згоди клієнта. Спам також карається адміністративною відповідальністю – 3 тисячі неоподаткованих мінімумів доходів українців (51 000 грн)

Рекламна квота на телебаченні

Раніше дозволялося пускати в ефір рекламу, яка займає не більше 15% від усього часу транслювання. Але з 2 жовтня умови змінилися та розширилися: у кожному проміжку часу між 06:00 і 18:00 та між 18:00 і 00:00 загальні покази роликів можуть сягати 20%.

Переривати покази фільмів і програм (окрім документальних відео та серіалів) допускається не частіше ніж раз на 30 хвилин. Проте нова квота не включає спонсорство, продакт-плейсмент, соціальну рекламу і саморекламу каналу.

Нові правила для продакт-плейсменту

Так називають різновид непрямої реклами, коли сам продукт чи торгову марку демонструють у програмах аудіовізуальних медіа ненав’язливо. Щоб забезпечити більшу прозорість та захист інтересів громадян, законодавством заборонили:

  • розміщувати продакт-плейсмент у новинах, програмах для дітей, релігійних і спеціальних роликах;
  • впливати рекламодавцям на зміст програм і контент, час виходу в ефір;
  • прямо заохочувати користувачів купити товар;
  • рекламувати як продакт-плейсмент тютюнові вироби, азартні ігри, лікарські засоби за рецептами.

Плюс глядачів необхідно інформувати про наявність такого виду реклами за допомогою відповідної ідентифікації. Зауважимо, вказані норми діятимуть лише для програм і відео, створених після 1 січня 2024 року.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому реклама в соціальних мережах завжди дорожча. Також ми повідомляли, що маркетинг вимагає сучасних рішень і розповідали, де українські бренди купують рекламу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.