Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Уряд переписав умови програм пільгового кредитування: що змінилося

Завдяки відповідним рішенням будуть оптимізовані витрати державного бюджету

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як змінилися умови пільгового кредитування для бізнесу

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Уряд під час свого засідання у вівторок, 14 березня затвердив умови оптимізації державних програм "Доступні кредити 5-7-9%" та "Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%". Була скасована, зокрема, можливість оформити кредити та лізинг з компенсаційними ставками на рівні 0% річних.

Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

Ще Кабінет міністрів вирішив скасувати видачу кредитів на подолання наслідків пандемії Covid-19. Йдеться про рефінансування таких кредитів.

У міністерстві зазначають, що завдяки відповідним рішенням будуть оптимізовані витрати державного бюджету на фінансування зазначених програм. Збережені кошти натомість, будуть використані на більш актуальні потреби.

Водночас були продовжені терміни видачі кредитів для сільськогосподарських виробництв. Їм надаватимуться кошти для посівної компанії та можливість продовжити дію вже отриманих кредитів, якщо великий та середній агробізнес погасить до 25% позики.

Як змінилися умови щодо "Доступних кредитів 5-7-9%"

Скористатися програмою можна буде за наступних умов:

  • для середніх та великих підприємств компенсаційна ставка за кредитами на інвестиційні цілі становитиме 9% річних із можливістю зменшення при створенні нових робочих місць до 7%;
  • для мікро- та малих підприємств ставка становитиме 7% із можливістю зменшення для інвестиційних кредитів до 5%;
  • для кредитів на поповнення оборотного капіталу всім підприємствам – 9% річних.

Натомість для програми "Доступні фінансові лізинги 5-7-9%" уряд визначив наступні розміри ставок:

  • для середніх та великих підприємств – 11% річних із можливістю зменшення до 9%;
  • для мікро- та малих підприємств – 9% річних із можливістю зменшення до 7%.

Як в Україні допомагають жінкам відкрити власну справу

За словами заступниці міністра економіки Тетяни Бережної, Кабмін дбає про жінок-підприємниць та пропонує інноваційні програми для підвищення рівня зайнятості. Зокрема, українки можуть взяти мікрогрант до 250 тис. грн на старт чи розвиток власної справи.

"У 2023 році ми розширимо цю програму і дамо можливість дружинам ветеранів взяти грант на вдвічі більшу суму для розвитку сімейного бізнесу. Окрім того, з квітня запропонуємо українкам скористатись грантовою програмою "Старт в ІТ" для опанування новітніх технологій, щоб бути більш успішними та конкурентними на ринку праці", – розповіла вона.

Раніше ми пояснювали, як порахувати свій індекс споживчих цін. Також ми розповідали, як українці можуть заробляти гроші в Instagram.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.