Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У Спартака Субботи дійсно немає вищої освіти? Які дані оприлюднили на Prozorro

Психолога підозрюють у відсутності дипломів про вищу освіту, визнаних українським законодавством

Фото: УНІАН, Google. Колаж: Pro Гроші

У чому підозрюють Спартака Субботу

Фото: УНІАН, Google. Колаж: Pro Гроші

Психолог Спартак Суббота зараз став відомим через те, що втрапив у гучний скандал. Він веде "подкаст-терапії", проводить сеанси з клієнтами, відео з його порадами постійно "вірусяться" у мережі.

Спартак Суббота отримував чимало критики і раніше, проте завжди відкидав усі закиди. Проте, журналісти онлайн-медіа "Свідомі" провели розслідування та з'ясували, що психолога звинувачують у сексі з клієнтами, роботі на ОПЗЖ та брехні.

"Спартак (Олександр) Суббота, використовуючи безпрецедентний масштаб брехні, в тому числі в популярних медіа, майже 10 років будував декорації для свого образу, який тепер монетизує. Також це розслідування підіймає низку важливих соціальних питань", - повідомили журналісти.

Яка насправді освіта в Субботи

Головна претензія розслідування – Суббота видає себе за лікаря-психіатра й медичного психолога. Психолог Ілля Полудьонний підозрює, що Суббота досі не має дипломів про повну вищу освіту, які б були визнані українським законодавством, та незаконно веде приватний прийом клієнтів і пацієнтів як психолог. Після публікації розслідування Forbes, який теж співпрацював із Суботою, запитав у нього документи про освіту. Той показав фото диплому, отриманого в Харківській медичній академії післядипломної освіти. За документом, Суббота захистив кандидатську дисертацію за спеціальністю "медична психологія"

.

Полудьонний припускає, що Суббота отримав ступень кандидата наук, не маючи закінченої вищої освіти. Хоча за правилами отримання наукового ступеню це неможливо: початку роботи з кандидатською передує магістратура. Суббота публічно казав, що закінчив її у Франції. Міжнародні дипломи в Україні потрібно нострифікувати, вони не прирівнюються за замовчуванням до дипломів українського державного зразка.

"У мене є магістратура. Повністю завершена. Їх дві, але треба ще дочекатись документи", – цитує Полудьонний Субботу в розслідуванні.

Про що йдеться на сайті Prozorro

Водночас, на офіційному сайті державних закупівель Prozorro йдеться про те, що Спартаку Субботі відмовили в участі в тендері на проведення терапевтичних консультації. Офіційна причина – він "не надав скан-копію диплома, що підтверджує наявність вищої медичної освіти".

Напевно, це може свідчити про відсутність у нього відповідної освіти, як припускають журналісти.

Скільки заробляє Спартак Суббота

Також сайт Pro Гроші писав, що в останній час він дуже популярний завдяки проєкту "Підкаст терапія". В інтервʼю Еммі Антонюк чоловік зізнався, що одна консультація в нього коштує 100 доларів.

Раніше ми розповідали, у кого з відомих психологів одна консультація коштує найбільше. Також ми повідомляли, що в Україні планують підвищити зарплату деяким фахівцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.