Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тернистий шлях ваших посилок. Як Нова пошта змінила роботу під час війни

У Новій пошті ексклюзивно розповіли про роботу компанії під час повномасштабної війни

Фото: Нова пошта. Колаж: Pro Гроші

Компанія серйозно змінила роботу після 24 лютого

Фото: Нова пошта. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна перевернула усі соціально-економічні сфери, зокрема і логістику. Отримання посилок набуло гуманітарного характеру, а для декого стало єдиним зв'язком із рідними та близькими. Але як працює ця сфера у таких екстремальних умовах? Які втрати вона несе? Як вдосконалюється та що планує?

Про це та інші логістичні тонкощі сайту Pro Гроші розповіли у пресофісі Нової пошти.

Далі оповідь вестиметься від першої особи.


Як війна змінила роботу?

На початку війни наші обсяги впали до 2% від довоєнного рівня, але це не зупинило нас. Вже за місяць важкої цілодобової роботи ми перебудували свою логістичну модель, знайшли нові шляхи на заміну знищеним через війну та змогли відновити свою довоєнну швидкість — за 24 години між містами. А вже за 2 місяці ми відновили й міжнародне доставлення.

З посилкової компанії ми перетворилися на вантажну, адже суттєво збільшилась кількість вантажів у перевезеннях, до нас зверталися компанії, щоб ми евакуювали їх обладнання, склади із товарами тощо.

Наприклад, за 10 місяців війни Нова пошта евакуювала 177 підприємств та здійснила для цього 846 рейсів. Крім того, посилки наших клієнтів стали важчими у 2-3 рази – у середньому 10-15 кг. Люди, виїжджаючи із небезпечних регіонів, брали із собою мінімум речей та документи, тому потім рідні почали їм передавати особисті речі у коробках, валізах тощо, — пояснили представники компанії.

Ми втратили відділення на сході, в окупації наразі перебуває близько 900 наших відділень, але ми продовжили відкривати абсолютно нові. Так, у 2022 році Нова пошта відкрила 1 000 нових відділень як у великих містах, так і у прифронтових населених пунктах.

Ми завжди першими після військових заходимо на щойно звільнені території, адже розуміємо важливість нашої роботи там. У цих містах не працюють магазини, немає можливості придбати ліки та елементарні засоби гігієни. Отже, все це люди отримують завдяки доставлянням.

На жаль, 7 сортувальних терміналів та депо Нової пошти були сильно пошкоджені через ракетні обстріли та атаку дронів, із них 3 ми вже змогли відновити та запустити роботу у звичному режимі. У Маріуполі, Куп'янську, Дніпрі та Полтаві – на жаль, вони не підлягають відновленню.

Багато відділень Нової пошти зруйновано за час повномасштабної війни | Фото: Нова пошта
Багато відділень Нової пошти зруйновано за час повномасштабної війни | Фото: Нова пошта
Багато відділень Нової пошти зруйновано за час повномасштабної війни | Фото: Нова пошта

Багато відділень Нової пошти зруйновано за час повномасштабної війни

Фото: Нова пошта

Багато відділень Нової пошти зруйновано за час повномасштабної війни

Фото: Нова пошта

Багато відділень Нової пошти зруйновано за час повномасштабної війни

Фото: Нова пошта

Відключення світла

Коли почались постійні відключення електрики, для нас важливо було тримати безперебійність процесів, тому ми оснастили свої сортувальні термінали додатковими елементами живлення.Тепер вони щодня по 8-10 годин працюють на дизельних генераторах.

Відділення у великих населених пунктах також оснащені генераторами, щоб клієнти могли відправляти та отримувати свої посилки.

Ба більше — наші відділення стали пунктами незламності, куди кожен може принести свої гаджети і підзарядити їх. Люди сушать волосся, роблять манікюр із UV-лампами, працюють із ноутбуками, а іноді навіть підключають принтери. Навіть викладачі проводять онлайн-уроки, а батьки приводять діток для проведення необхідної процедури із електричними інгаляторами.

Ми не відмовились від жодного свого проєкту під час війни й навіть від запуску власної авіакомпанії. Створення авіакомпанії під час війни для потреб бізнесу та розв'язання гуманітарних проблем – наш внесок у пришвидшення перемоги над ворогом.

До того ж процес отримання сертифікатів доволі тривалий. Завдяки тому, що ми отримали всі відповідні дозволи під час війни, Нова пошта зможе здійснювати вантажні перевезення Україною вже наступного дня після перемоги.

Також у 2022 році Нова пошта вийшла на ринок Польщі. У цьому році ми продовжимо експансію у Європу. У першому кварталі 2023 року ми відкриваємося у Литві, Німеччині, Чехії та Румунії.

Як Нова пошта повертається на звільнені території?

Ми віримо в ЗСУ, з очікуванням слідкуємо за контрнаступом і завжди готові повернутися на звільнену територію.

Ми маємо достатню кількість мобільних відділень та завчасно придбали велику партію генераторів та Starlink, адже заздалегідь розробляли сценарії відновлення роботи на звільнених територіях.

Але, перш за все, потрібно отримати дозвіл від військової адміністрації, ДСНС України, міської влади для в’їзду на звільнену територію.

Потім ми узгоджуємо безпечний маршрут, адже наявні дороги заміновані, а мости зазвичай зруйновані. Тому перші поїздки завжди йдуть за певними правилами:

  • їхати колоною;
  • не звертати нікуди та не зупинятися, адже узбіччя заміновані;
  • тримати швидкість та не відставати від колони, адже немає мобільного зв’язку та не працюють карти онлайн.

Крім того, у новопоштовців на звільнених територіях з’явилися нові елементи одягу – бронежилети та каски.

Потім ми починаємо формувати команду, яка буде працювати на звільненій території. Наприклад, в Ізюм щодня їздили співробітники із Харкова, в Херсон – спочатку із Миколаєва. Ми зв’язуємося з нашими співробітниками, які раніше там працювали, та питаємо, чи готові вони повернутися до роботи. У разі, коли люди не готові вийти на роботу, то ми паралельно формуємо команду із місцевих та оголошуємо набір нових людей.

Щойно ми заїхали на деокуповані території, то робимо запити команді ДСНС, щоб вони перевірили наші відділення на безпечність, і щоб ми змогли до них увійти. Коли ми туди зайдемо, то фіксуємо усі збитки, крадіжки, мародерство та інше. Тим часом ми починаємо працювати мобільними відділеннями. У нас вони є двох типів – власна розробка на базі контейнера для перевезення посилок (БДФ), де є кондиціонер, сонячні батареї, генератор або інший вид — на базі звичайної автівки.

Мобільне відділення Нової пошти
Мобільне відділення Нової пошти
Фото: Нова пошта

На жаль, 80% наших відділень на звільнених територіях є зруйнованими або напівзруйнованими, тому нам потрібен час на відбудову та пошук нових приміщень.

Де чатує найбільша небезпека?

Наразі найнебезпечнішими, звісно, є південний та східний напрямки: Миколаїв — Херсон, Покровськ — Слов’янськ, Харків — Чугуїв та далі на схід. Наші диспетчери компанії в режимі онлайн контролюють ситуацію на автошляхах та ведуть кожну нашу автівку. І у разі небезпеки розвертають вантажівки та знаходять новий безпечний шлях для водіїв.

Що зміниться після війни?

Щоб збільшити швидкість доставляння, ми будемо розвивати власну сортувальну інфраструктуру, автоматизувати процеси тощо. Вже у цьому році ми добудовуємо і відкриємо два нових масштабних термінали — в Києві та Одесі, створимо сотні нових робочих місць.

Щоб бути ще ближче до наших клієнтів, ми будемо розширювати свою мережу відділень та поштоматів. Щоб користуватися послугами Нової пошти було легше та комфортніше, ми продовжимо вдосконалювати наші діджитал-інструменти, сайт та мобільний застосунок.

Все про авіакомпанію Нової пошти

Наразі у своєму флоті ми вже маємо два літаки Ан-26, які взяли на правах лізингу, і вони будуть доставляти вантажі з Європи. Також ми плануємо доставляти вантажі з США та Китаю, тому ведемо перемовини щодо оренди ще двох відповідних літаків, які зможуть виконувати далекомагістральні рейси.

Саме такий флот у 4 авіазасоби ми плануємо зберігати до кінця 2024 року, а його подальше розширення буде залежати від попиту та обʼєму вантажів.

Авіакомпанія Нової пошти
Авіакомпанія Нової пошти
Фото: Нова пошта

Наші літаки на час війни базуватимуться у європейському аеропорті, розташованому поблизу кордону з Україною. Наразі ми підбираємо оптимальний аеропорт, виходячи з технічних можливостей обслуговування. Після перемоги це, звісно, будуть українські міжнародні аеропорти "Бориспіль" та "Львів".

Перші комерційні рейси авіакомпанією Supernova Airlines заплановані вже на березень 2023 року. Наразі ми опрацьовуємо графік та варіанти маршрутів, адже вони мають бути не тільки доцільними, але й вигідними. Планується, що ми виконуватимемо по декілька рейсів на тиждень.

Загалом, ми будемо перевозити як комерційні вантажі клієнтів Нової пошти Глобал, так і гуманітарні вантажі. В першу чергу — це товари першої необхідності, експрес – доставлення, тобто все те, що потребує терміновості.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Нова пошта оновила правила оплати посилок. Також ми повідомляли, хто може скористатися новою послугою від Нової пошти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.