Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податки для ФОПів – це не страшний сон: як стати підприємцем і спростити собі життя

Розповідаємо, хто такі українські ФОПи, чи страшно стати підприємцем та яка вигода від такого ведення діяльності

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

ФОПи можуть скористатися корисним додатком для сплати податків

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Станом на кінець серпня в Україні налічують майже 2 млн активних ФОПів. Більшість займаються роздрібною торгівлею, на другому місці – комп’ютерне програмування. Водночас існує чимало підводних каменів, про які варто знати підприємцям перед тим, як офіційно реєструвати свій бізнес.

Розповідаємо, навіщо взагалі відкривати ФОП, як це зробити й чим користуватися для спрощення роботи.

Як з’явилася спрощена система підприємництва


Від часів української незалежності велика частина малого і великого бізнесу існувала "втемну". Готівковий обіг коштів, ухилення від сплати податків було нормою 90-х і початку 2000-х. В 1999 році створення спрощеної системи стало способом для економіки України перейти на світлу сторону.

Тоді понад 110 тисяч осіб, переважно зайнятих у роздрібній торгівлі, зареєструвались та отримали мотивацію працювати й офіційно сплачувати податки. Рівень оподаткування досі залишається унікально низьким: 5% доходу для 3 групи (неплатників ПДВ) та невеликі фіксовані внески для 1 і 2 груп. Жодна країна Європи не має настільки низьких ставок оподаткування для малого бізнесу.

Які існують підводні камені для ФОПів


Дрібним підприємцям невигідно наймати працівників, тож вони не можуть забезпечити ринок та економіку робочими місцями. Також, навіть сплачуючи 5% податку, малі підприємці не завжди отримують достатню кількість доходу для забезпечення медичного страхування та пенсійних виплат у майбутньому.

Соціальні внески забезпечуються сплатою ЄСВ, але цих сум недостатньо для повноцінного життя на пенсії або в разі втрати працездатності. Іншими словами, розглядати розмір податкової ставки завжди необхідно у ширшому контексті економічної моделі, яка застосована у конкретній державі.

Яке підприємство вважається малим


Розмір підприємства визначається кількістю працівників та розміром доходу. Кожна група ФОП має річний ліміт доходу, який не можна перевищувати. До прикладу, для ФОПа 3 групи ця сума становить 7 818 900 грн. Якщо підприємець заробляє більше, він автоматично вилітає зі спрощеної системи оподаткування.

Це обмеження має зміст, адже мета спрощеної системи – дати поштовх початківцям для розвитку. На практиці багато власників великих бізнесів знаходять лазівки й відкривають декілька ФОПів, аби сплачувати менше податків. Так економіка недоотримує необхідні кошти до бюджету. Тому за задумом, українські ФОПи – це малі підприємці з невеликим оборотом.

Навіщо відкривати ФОП


Реєстрація – це квиток у потяг, де відносини "держава – підприємець" мають цивілізовану форму. Офіційне відкриття дозволяє отримати такі переваги як офіційні угоди з клієнтами, найм працівників, можливість звертатися у суди та інші державні органи для захисту прав та інтересів.

Окрім цього, ви зможете офіційно отримувати дохід навіть від іноземних клієнтів, якщо відкриєте ФОП 3 групи, та від вітчизняних клієнтів – для ФОПів 1 і 2 груп. Для цього потрібно відкрити бізнес-рахунок у будь-якому банку. Натомість обов'язків не так багато:

  • звіт на основі даних про доходи раз на квартал і сплата суми податку залежно від групи;
  • ЄСВ, що є необхідним для пенсійного забезпечення, декретної відпустки та інших соціальних виплат.

Як відкрити ФОП онлайн і вести його


У 2023 році це найзручніше зробити на порталі "Дія". Знадобиться також КВЕД. Це короткий цифровий код, який визначає основний вид діяльності. Також можна перелічити додаткові КВЕДи, навіть якщо не плануєте займатися цим видом діяльності. Але за умови, що вони не заборонені для вашої групи.

Наприклад, припустімо, що ви збираєтесь надавати послуги з дизайну інтер’єрів. Тоді ваш основний КВЕД, який необхідно вказати при реєстрації, це 74.10 "Спеціалізована діяльність із дизайну". Однак, ви також маєте маленький будинок у сільській місцевості та мрієте колись його відремонтувати, щоб використовувати для туризму. Тоді додатковий КВЕД – 55.20 "Діяльність засобів розміщення на період відпустки та іншого тимчасового проживання".

Кому варто відкрити ФОП та перебувати на спрощеній системі


Якщо ви початківець у бізнесі та не плануєте отримувати великий дохід, варто відкривати ФОП. Цікаво, що для цього необов’язково мати українське громадянство. Достатньо права власності або оренди приміщення в Україні. Після того, як отримали всі документи, радимо завантажити Fairo — розумний застосунок для ФОПів 3 групи.

Як вести ФОП та звітувати у податкову


Для ФОПів, які не мають найманих працівників, ведення передбачає:

  • використання РРО у випадку, якщо є готівка;
  • облік безготівкових операцій у довільній формі (в електронному вигляді або з використанням бухгалтерської книги);
  • формування інвойсів та актів виконаних робіт при роботі з клієнтами;
  • звітування і сплату податків.

Аби зекономити час та уникнути зайвого стресу, радимо спробувати застосунок Fairo. Це смартрішення для ФОПів на 3 групі: в одному безплатному додатку ви можете виставляти інвойси клієнтам, вести бухгалтерію онлайн та подавати квартальні звіти без жодних заповнень полів.

Застосунок зробить усе автоматично, знадобиться лише електронний підпис та номер ІПН. Зауважимо, що це рішення підійде лише для ФОПів, які не є платниками ПДВ та не мають найманих працівників.

Яку групу ФОП обрати


Це залежить від кількох факторів:

  • основного виду діяльності;
  • клієнтів;
  • максимальної суми доходу на рік.

Загальне правило: якщо клієнти – іноземці, а ви фрілансер-початківець, оптимальний варіант – ФОП 3 групи, оскільки дає змогу отримувати дохід за межами України легально. ФОП 1 і 2 груп підійде за умови, якщо всі клієнти знаходяться лише в Україні, а дохід передбачається тільки у гривнях.

Ці групи мають обмеження за кількістю найманих працівників – не більше 10 осіб. Тоді як ФОП 3 групи можуть наймати необмежену кількість співробітників. Також на 1 та 2 групах встановлені менші ліміти річного доходу.

Зауважимо, що у серпні підприємцям скасували пільгову ставку 2%. Для нових ФОПів не змінилося нічого, і це хороша новина. Вони оплачуватимуть вигідну фіксовану ставку податку 5%. Для ФОПів, які перебували на зменшеній ставці 2%, цю опцію скасували. Їх переведуть на 5% або повернуть на загальну систему оподаткування.

Як самостійно сплачувати податки


Більшість підприємців лякає ймовірність зробити помилку у підрахунках. Особливо це актуально, якщо кошти надходили в іноземній валюті. Але з цим легко впоратися.

Для підрахунку завжди правильної суми податку ви можете інтегрувати рахунок mono або ПриватБанку в застосунок Fairo. Після цього потрібно зайти у розділ "Податкова звітність", скопіювати реквізити та заздалегідь підраховану суму податку. Далі варто внести дані у будь-якому зручному платіжному сервісі та позначити платіж як сплачений у застосунку.

В Україні зараз дуже багато підприємців, тому онлайн-додатки, де можна вести свою діяльність, заповнювати декларації та сплачувати податки, не відвідуючи податкову службу особисто, дуже актуальні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.