Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Опціон як інструмент захисту активів. Поради від інвестора-практика Євгенія Тригубченка

Що таке опціони, для кого вони корисні та які є ризики в роботі з ними — на ці питання відповідає інвестор-практик Євгеній Тригубченко

Фото:pexels. Колаж: Pro Гроші

Українському інвестору опціони можуть бути особливо цікавими

Фото:pexels. Колаж: Pro Гроші

Криза — це ваш шанс примножити свої гроші незалежно від ситуації у світі. Збільште дохідність свого інвестиційного портфеля, отримайте можливість заробити на ринково-нейтральних угодах та захеджуйте ризики рецесії чи кризи. Зробіть це за допомогою поставочних опціонів на фондовому ринку США.

Про опціони та для кого вони корисні, можливості роботи з ними та ризики, пов’язані з опціонами, поради початківцям при торгівлі цим інструментом, та які опціонні стратегії підійдуть новачку — у бліцінтерв'ю для Pro Гроші Євгеній Тригубченко.

Євгеній Тригубченко — інвестор-практик із досвідом роботи у фінансовій сфері 5 років. Інвестиційний радник та інвестор на фондовому ринку України та США. Має понад 200 клієнтів та 160+ млн грн у прямому супроводі. Ментор інвестиційної справи, який заробляє на цінних паперах та навчає цього інших — співавтор курсу "Опціони для портфельного інвестора" у Біржовому університеті.

Ви нещодавно запустили курс "Опціони для портфельного інвестора" у Біржовому університеті. Чому вибрали саме цей інструмент і чим він цікавий українському інвестору?

Разом з моїм колегою та головним автором цього курсу Богданом Сидоренко ми обрали опціони як предмет свого навчального курсу з декількох причин. По-перше, опціони є одним з найбільш гнучких та складних фінансових інструментів, що надають інвесторам можливість отримувати прибуток незалежно від напрямку руху ринку. Вони дозволяють здійснювати різноманітні стратегії, такі як захист вже наявних в інвестора активів, генерування додаткового доходу на вже куплені раніше акції, а також дають широкий простір для активних торговців на фондовому ринку. Це робить їх потужним інструментом для інвесторів, які бажають диверсифікувати свій портфель та збільшити свої можливості заробітку.

По-друге, українському інвестору опціони можуть бути особливо цікавими. Оскільки вітчизняним інвесторам важливо мати доступ до широкого спектра фінансових інструментів для диверсифікації свого портфеля та збільшення своїх можливостей. Опціони надають таку можливість — дозволяють інвесторам ефективно використовувати свої ресурси та отримувати більш гнучкі фінансові позиції.

Яка причина того, що в Україні наразі відносно невеликий відсоток людей знає про опціони? Які чинники призвели до такої ситуації?

Низька обізнаність про опціони в Україні може бути результатом складності самого інструменту, обмеженого доступу до нього та слабкого розвитку національного фондового ринку. Проте, з посиленням інтересу населення до американського фондового ринку зʼявляється і попит на відповідні знання. Тому ми сьогодні й спостерігаємо зростання уваги до опціонів та збільшення обізнаності про них серед інвесторів.

Хто зазвичай займається торгівлею опціонами і як саме вони функціонують?

Я виділяю декілька типових груп людей, які зазвичай займаються торгівлею опціонами: індивідуальні інвестори, фонди та інвестиційні компанії, банки та фінансові установи, професійні трейдерські фірми.

Як функціонує?

Опціонний контракт — це похідний фінансовий інструмент. Тобто, наприклад, є акція Apple — це базовий актив, а на цю акцію вже існує похідний інструмент — опціон. Він надає покупцеві контракта право купити або продати базовий актив за певною ціною (в залежності від виду контракту) протягом встановленого періоду (терміну дії опціону). А зі зміною ціни базового активу змінюється і вартість опціонного контракту, але значно сильніше, ніж ціна самої акції Apple.

Які рекомендації надасте новачкам, які лише починають працювати з опціонами? Поділіться кількома опціонними стратегіями, на які слід звернути увагу.

Для новачків, які починають працювати з опціонами, я пропоную кілька рекомендацій та опціонних стратегій, на які варто звернути увагу:

  • Навчання та освіта. Перш за все, важливо добре зрозуміти принципи та механізми опціонної торгівлі.
  • Розуміння ризиків. Перед початком торгівлі опціонами важливо розуміти ризики, пов'язані з цими фінансовими інструментами. Опціони можуть бути складними та ризикованими, тому необхідно мати розуміння потенційних втрат і вміти ефективно управляти ризиками.
  • Практика на демо-рахунку. Перед реальною торгівлею рекомендується використовувати демо-рахунок для вправи та тестування своїх стратегій без реальних фінансових ризиків. Це дозволяє отримати практичний досвід та вдосконалити свої навички, не ризикуючи реальними коштами.

Основні стратегії:

  • Покриття (hedging). Опціони можна використовувати для захисту від негативних рухів цін активів. Наприклад, власник акцій може придбати пут-опціон на ті самі акції, щоб захистити свою позицію в разі падіння ціни акцій.
  • Купівля кол (call) опціону. Цю стратегію інвестор використовує, коли очікує зростання ціни активу. Купівля кол-опціону дає право купити актив за певною ціною в майбутньому. Якщо ціна активу підвищується, інвестор може отримати надприбуток.
  • Продаж пут-опціону (put). Інвестор використовує цю стратегію, коли він очікує стабільної або зростаючої ціни активу. Продаж пут-опціону дає йому премію за продаж права продати актив за певною ціною. Якщо ціна активу залишається вище ціни виконання, то інвестор зберігає премію як прибуток.

Можете розповісти про ваші три особисті принципи, які ви використовуєте в торгівлі опціонами?

У торгівлі опціонами я керуюсь такими принципами:

  1. Ризик-менеджмент. Ризик є неодмінною частиною торгівлі опціонами, тому важливо розуміти, оцінювати та управляти ризиками, пов'язаними з кожною угодою.
  2. Технічний та фундаментальний аналіз. Я вірю у важливість технічного аналізу та дослідження ринку. Перед відкриттям будь-якої позиції я аналізую графіки цін, індикатори та інші фундаментальні показники для виявлення трендів, патернів та можливих точок входу та виходу з позицій.
  3. Планування та дисципліна. Успішна торгівля опціонами вимагає планування та дисципліни. Я розробляю торговий план перед кожною угодою, визначаючи свої цілі, стратегію входу та виходу, ризики та управління капіталом.

Які можливості надають опціони інвесторам? На вашу думку, які переваги має торгівля опціонами в порівнянні з іншими біржовими інструментами?

Опціони надають інвесторам кілька важливих можливостей та переваг, порівняно з іншими біржовими інструментами:

  • Граничний ризик. Опціони дозволяють інвесторам обмежити свій ризик. Вони можуть використовувати опціони для захисту від негативних рухів цін активів.
  • Гнучкість. Опціони надають інвесторам гнучкість щодо вибору та використання різних стратегій. Інвестори можуть купувати або продавати опціони, комбінувати їх з іншими позиціями або використовувати їх для створення додаткового доходу для вже наявного портфеля.
  • Потенціал високого прибутку. Опціони мають високий потенціал прибутку порівняно з іншими біржовими інструментами. А також можуть генерувати його за короткий інтервал часу.
  • Ліквідність. На американському ринку опціонів присутня надзвичайно висока ліквідність.

Які ризики пов'язані з торгівлею опціонами? Чи є певні аспекти, на які новачкам слід звернути особливу увагу?

Опціони недарма належать до інструментів зі значним ризиком, це, зокрема, обумовлює потенційна висока дохідність. Новачкам потрібно бути особливо обережними, добре засвоїти всю теорію і тільки тоді переходити до практики. Підкреслюю, що увагу варто звернути на контрольований ризик, інвестор для себе може і має визначати, яким відсотком капіталу він може ризикувати. І це досить зручно робити при купівлі опціонів, адже ризик завжди буде обмежений сумою заплаченої премії за контракт.

Наскільки це ефективний інструмент для збереження своїх грошей від інфляції в умовах війни?

Торгівля опціонами не є безпосереднім інструментом для збереження грошей від інфляції або війни, оскільки опціони в основному використовуються для спекуляції на рухах цін активів та захисту вже наявних у портфелі акцій. Якщо розглядати саме захисну функцію, то за правильного використання опціони можуть допомогти захистити ваші акції від падіння цін на них. Також спекуляції допомагають згенерувати додатковий дохід у такий непростий для нас всіх період.

Які мають бути ключові навички та знання для успішної торгівлі опціонами? Чи можна отримати ці навички без попереднього досвіду у фінансових ринках?

Для успішної торгівлі опціонами важливо мати певні навички та знання. Зокрема, знати та вміти застосовувати ризик-менеджмент, технічний та фундаментальний аналіз акцій, а також розуміти, як саме працює ринок опціонів. Також попередній досвід у фінансових ринках може бути корисним, але не є обов'язковим. Головне — це регулярна практика, і все вийде.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.