Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Найкращі друзі тварин: як працюють та скільки заробляють грумери в Україні

Майстер з грумінгу поділилася з редакцією Pro Гроші історією про свій шлях у цій професії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Грумерам потрібно налагоджувати зв'язок із тваринами та до кожного шукати індивідуальний підхід

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Люди, які працюють грумерами, не просто роблять гарні стрижки тваринам, вони створюють справжнє мистецтво турботи та догляду. У цій професії важливо встановити довірливі відносини з тваринами, аби домашній улюбленець почував себе комфортно та безпечно поряд із майстром.

Про свій шлях у цій професії сайту Pro Гроші розповіла Катерина Румак, яка працює грумеркою у місті Дніпро вже 6 років.

Як ви зрозуміли, що хочете працювати з тваринами?


Насправді за освітою я інженер-геодезист, але ще на практиці в університеті зрозуміла, що це не моє. Так склалося, що під час навчання я працювала в зоомагазині, мені подобалося проводити час з тваринами та підвищувати рівень своєї кваліфікації на різних робочих тренінгах.

Саме в цей період я вперше звернула увагу на те, що доглянуті маленькі собачки з гарними стрижками не можуть так виглядати від природи, цьому точно хтось сприяє.

Я дуже люблю тварин та завжди захоплювалась творчими професіями, тому подумала, що грумінг – це, можливо, моє. Тому вирішила спробувати. Після цього в інтернеті знайшла необхідну мені інформацію та перші курси з грумінгу.

Катерина з щасливою собакою після стрижки
Катерина з щасливою собакою після стрижки
Фото: Катерина Румак

Скільки коштувало розпочати свій шлях у цій професії?


У 2017 році я закінчила свої перші базові курси з грумінгу, власне, саме з того часу я займаюся улюбленою справою. На той час вартість базових курсів становила приблизно 7 000 гривень, але після цього я ще пройшла понад 70 майстер-класів з різних порід собак та тем з грумінгу.

Зараз вартість базових курсів з грумінгу становить від 15 000 гривень. Щодо майстер-класів, то вони бувають різних форматів, наприклад, індивідуальне навчання в офлайн-форматі з відпрацюванням на моделі може коштувати від 3 000 гривень.

Тобто, вартість курсів може різнитися в залежності від багатьох факторів. Під час війни, наприклад, багато грумерів проводили безплатні майстер-класи або лише за донат на ЗСУ.

Робочий день грумера – як він проходить?


Зазвичай кожен салон та майстер самостійно регулює свій графік, в цілому грумери працюють 4-5 рази на тиждень за попереднім записом.

Робочий день у нас триває 8-10 годин, в залежності від обсягу роботи та швидкості майстрів, а вона у всіх різна. Наприклад, я зазвичай при повному записі приймаю 5-6 тваринок на день.

Грумінг собак
Грумінг собак
Фото: Катерина Румак

Чи бувають у вас "неслухняні" відвідувачі та як ви з ними справляєтеся?


Кожен наш клієнт має свій характер, тому ситуації бувають різні. Але наша професія про вміння домовлятися з тваринами та знаходити підхід до лякливих, а інколи й до агресивних клієнтів. Досвід, знання з зоології та терпіння – це наші головні помічники у цій справі.

Я не працюю з седативними препаратами та вважаю, що майже до кожної тваринки можна знайти підхід гуманним способом, цьому ж і вчу своїх майстрів.

До кожної тваринки потрібно знайти підхід
До кожної тваринки потрібно знайти підхід
Фото: Катерина Румак

Як працевлаштовуються грумери в Україні?


Після завершення курсів майстер може розмістити оголошення на сайтах з пошуку роботи та знайти для себе місце в грумінг-салоні. Зазвичай у таких салонах майстри працюють під відсоток від грумінгу.

Також можна орендувати кабінет або стіл у ветеринарних клініках під відсоток від грумінгу або за орендну плату. Бувають також грумери, які надають послуги у себе вдома або вдома у клієнта.

Але я раджу не поспішати після перших базових курсів одразу створювати щось своє, а, навпаки, знайти кваліфікованого грумера та попрацювати якийсь час з ним як помічник. Це досвід, який дуже допоможе в майбутньому.

З чого складається прайс грумера?


У грумерів існують прайси на різні породи собак та поділяються вони на певні послуги. Можна обрати повний комплекс послуг, можна обрати гігієнічний, можна обрати лише стрижку тощо.

Зазвичай прайси складаються від кількості витраченого часу, від рівня складності роботи, кількості затраченого матеріалу, косметики та інших складових, як от електроенергія, оренда тощо.

Наприклад, є стрижка певних порід собак, яка легше виконується, та зробити це може будь-який майстер, а є більш складні породи, наприклад, пуделі. За рахунок цього ціна може бути вищою.

Великі собаки також хочуть бути доглянутими
Великі собаки також хочуть бути доглянутими
Фото: Катерина Румак

Скільки заробляють грумери в Україні?


Насправді це дуже складне запитання, оскільки у всіх майстрів різний прайс на послуги. Наприклад, у когось повна стрижка йоркширського тер'єра може коштувати 200 гривень вдома, а у когось 800-900 гривень та вище.

Можу сказати, що кваліфіковані хороші майстри отримують непогані гроші, в день це може бути 100 доларів (3 694 гривень) при повному записі, у когось ця сума може бути більшою. Все залежить від багатьох факторів, від прайсу, оренди місця тощо.

Таким чином любов до тварин може перетворитися в улюблену справу свого життя та приносити прибуток. Тож, любіть своїх домашніх улюбленців та не забувайте їх доглядати.

Раніше ми розповідали, як працюють офіціанти в Україні та скільки вони заробляють. Також ми писали про життєвий шлях майстра манікюру до професіонального рівня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.