Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація ФОПів: чи потрібно з 1 серпня сплачувати єдиний податок

Податковий консультант пояснив тонкощі ведення підприємницької діяльності в умовах війни

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Податковий консультант дав роз'яснення мобілізованим ФОПам

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває мобілізація, під час якої на службу призивають військовозобов'язаних чоловіків. Серед них є і підприємці. Виникає питання, чи потрібно ФОПам, які стали на захист України, сплачувати податки за період, коли фони були у війську.

Відповідь на нього дав податковий консультант Михайло Смокович у своєму Telegram.

Він розповів, що в одній з податкових на питання, чи мають сплачувати ЄП мобілізовані ФОПи під час війни, зауважили, що з 1 серпня 2023 року їм нараховують податки. Це стосується ФОПів на 1 і 2 групах.

За новими правилами, нібито такі підприємці, якщо не мають змоги платити податки під час війни, повинні будуть сплатити заборгованість протягом шести місяців після завершення дії воєнного стану.

Чи справді мобілізованим ФОПам треба платити податки

Михайло Смокович пояснив, що в українському законодавстві прописано, що мобілізовані підприємці на весь період їх військової служби звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з єдиного податку.

"За громадянами України, які призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, у разі не провадження ними підприємницької діяльності у період проведення мобілізації нарахування податків і зборів таким фізичним особам – підприємцям не здійснюється", – уточнив податковий консультант.

Що робити ФОПам, які не можуть платити податки

Починаючи з 1 серпня, фізичним особам-підприємцям на 1 та 2 групах потрібно обов’язково сплачувати єдиний податок. Якщо раніше це було добровільно, то тепер – обов'язково. Однак все ж виникають ситуації, коли ФОПам важко покривати ЄП. У такому випадку є два способи уникнути витрат.

Перший – подати заявку на податкові канікули. Це означає звільнення на один місяць від сплати ЄП. Але важливо встигнути оформити канікули до настання 1 числа того місяця, коли необхідне відтермінування. Тобто станом на серпень підприємці можуть подати заявку про податкові канікули вже у вересні.

Другий варіант – із жовтня перевестися на 3 групу оподаткування, де підприємцям дозволено не покривати ЄП за відсутності доходу. І згодом, коли ведення діяльності відновиться і з’явиться можливість виконувати це зобов’язання, можна знову змінити групу на попередню.

Раніше ми писали про те, що потрібно зробити ФОПу після переходу з 2% на стару ставку. Також ми розповідали, про які правила часто забувають підприємці 1 та 2 груп.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.