Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Махінації на всеукраїнському рівні: чому доводиться переплачувати за паспорт

Поліграфкомбінат "Україна", що належить Кабінету Міністрів, без пояснень відмовився від співпраці з міжнародною компанією Linxens

Фото: НБУ, поліграфічний комбінат "Україна". Колаж: Pro Гроші

Українці переплачують за виготовлення паспортів та інших документів

Фото: НБУ, поліграфічний комбінат "Україна". Колаж: Pro Гроші

Українці змушені переплачувати за виготовлення документів через корупційну схему, що діяла 10 років тому і відновилася у 2021-му році. Державний комбінат закуповує матеріали за високими цінами у скандальної компанії "Поллі-Сервіс". Як результат – протягом останніх років періодично підвищується вартість документів для громадян.

Про це пише видання Obozrevatel.

Як працює схема та чому українці переплачують

Комбінат "Україна", яким володіє Кабінет Міністрів, займається виготовленням паспортів, посвідчень водія, акцизів і навіть цінних паперів. До кінця 2021 року матеріали для роботи надходили від іноземної компанії Linxens, але постачальника без обґрунтування причин змінили на компанію "Поллі-Сервіс", з якою пов’язані давні корупційні схеми.

Як результат – за перші три місяці після відновлення співпраці надійшло замовлень на пів мільярда гривень. Незадовго до нових контрактів на пост директорки комбінату прийшла Тетяна Бондаренко, яка має давні зв’язки з "Поллі-Сервіс". Адже саме ця компанія раніше входила до консорціуму ЄДАПС (Єдина державна автоматизована паспортна система) – монополіста ринку у 2004-2013 роках.

Проблема в тому, що до підписання контракту бланк для виготовлення закордонного паспорта коштував 342 грн. А з 2022 року, коли у виготовлені почали використовувати матеріали нового постачальника, вартість підскочила до 504 грн (без урахування адміністративної послуги). І така ж ситуація з іншими документами – громадяни переплачують, оскільки матеріали закуповують за високими цінами.

Викриття схеми десятирічної давності

У липні цього року НАБУ і САП викрили масштабну схему заволодіння коштами комбінату "Україна". Вона діяла у 2013 році, коли тодішній очільник організував "закупівлю матеріалів для виготовлення бланків документів (паспорти громадян України, ID-карти, посвідчення водія тощо) через підставну компанію".

За три роки йому вдалося заволодіти коштами на суму близько пів мільярда гривень, оскільки перепродаж матеріалів держпідприємству був завищеним у 4-6 разів. 21 липня 2023 року про підозру повідомили ексдиректору Максиму Степанову, який підтвердив це на особистій сторінці в соціальній мережі Facebook.

Що потрібно зробити з паспортом до 1 серпня

Українці, яким у період з 13 березня 2020 року по 24 січня 2022 року виповнилося 25 чи 45 років, повинні встигнути до 1 серпня вклеїти в паспорт-книжечку нове фото. Хто не встигне, повинен замінити паперовий документ на пластиковий, тобто id-картку. Про це нагадали в Міністерстві внутрішніх справ. Обмін також необхідний, якщо:

  • втратили паспорт або його вкрали;
  • пошкодили документ;
  • змінили прізвище або інші персональні дані.

Нагадаємо, строки вклеювання фото у паспорт-книжечку відновили з огляду на скасування карантину та надзвичайного стану у зв'язку з пандемією COVID-19.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи зникнуть в Україні паспорти-книжечки через повну диджиталізацію. Також ми повідомляли, що в Україні по-новому оформлюватимуть закордонні паспорти та розповідали, кому вже потрібно замінити документ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.