Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інвестування в умовах нестабільності: поради для інвесторів в час високої інфляції, рецесії та війни

Аналітик та лектор "Біржового університету" Роберт Лі поділився рекомендаціями щодо інвестування в умовах кризи

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як обрати пріоритет та причину інвестування

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З огляду на те, що економіка та ринки продовжують перебувати в нестабільному стані, корисно знати, як пристосовувати свій інвестиційний портфель відповідно до вашої терпимості до ризику, цілей та особистого стилю інвестування. Адаптація портфеля відповідно до своїх потреб може забезпечити більш ефективну стратегію інвестування.

Інвестиційний аналітик та лектор "Біржового університету" Роберт Лі розповів, як розумно інвестувати та з чого потрібно почати.


Необхідно мати терпіння, оскільки ринки та економіка потребують часу, від 6 до 9 місяців, для відновлення після періоду історичних викликів, таких як висока інфляція та найшвидше підвищення відсоткової ставки Федеральним резервом за останні 40 років.
Роберт Лі

Роберт Лі

Інвестиційний аналітик, лектор Біржового університету

Цілком можливо, що економіка вже цього року або на початку 2024 року ввійде в рецесію. Цей ефект може бути короткочасним та помірним, якщо інфляція різко знизиться. Це може спонукати Федеральний резерв призупинити підвищення ставок та зосередитися як на інфляції, так і на зростанні. Інші позитивні сигнали, на які варто звернути увагу — це досягнення провідних економічних показників, стабілізація корпоративних прибутків і ослаблення долара США. Ці чинники можуть сприяти початку нової фази "бичачого" ринку до середини або кінця 2023 року.

Попри очікувану волатильність протягом наступних 6-9 місяців, інвестори можуть розглянути кроки щодо оцінки акцій, які, хоч і не найдешевші, стали більш привабливими, а також можливості отримання доходу з підвищенням відсоткової ставки. Варто дослідити різні області інвестування, щоб знайти ті, що найкраще відповідають основним напрямкам інвестування.

Далі вам потрібно вибрати пріоритет та причину інвестування:

  • збалансованість і диверсифікація;
  • розподілення вільних коштів грошей;
  • особистий пенсійний фонд;
  • довгострокове зростання;
  • збереження активів.

Якщо ви маєте на меті збалансований та диверсифікований портфель, то він має містити інвестиції у всі можливі класи активів. Особливо це важливо при високій волатильності. Це можуть бути великі та малі компанії, акції з різними перспективами зростання (акції, які можуть випереджати ринок) та вартості (ті, які зараз можуть бути заниженими), а також українські та міжнародні цінні папери.

Інвестори, які віддають перевагу облігаціям, повинні розглядати державні, корпоративні та міжнародні облігації. На тлі нестабільності також слід розглянути високоякісні інвестиції та захисні сфери, такі як охорона здоров’я та комунальні послуги.

Чекати, поки ринки зростуть, щоб здійснювати інвестиції, не завжди є розумним вибором. Наприкінці циклу падіння ринку можна виявити можливості для придбання активів за привабливими цінами. Важливо мати базові знання про стратегії інвестування та дотримуватися їх. Наприклад, регулярне методичне придбання активів (усереднення вартості в доларах) може допомогти вийти на ринки дисципліновано.

Навчальні курси з інвестування можуть бути корисними для набуття базових знань. ТОВ "НАВЧАЛЬНИЙ ЦЕНТР БІРЖОВИЙ УНІВЕРСИТЕТ" пропонує навчальні програми різного рівня складності для тих, хто хоче отримувати пасивний дохід від цінних паперів.

Розподілення вільних коштів. Іноді люди чекають, поки ринки піднімуться, перш ніж інвестувати. Але насправді, слабкість ринку може стати можливістю для придбання активів за привабливими цінами. Коли оцінки прибутків компаній зменшуються через інфляцію, волатильність і негативні настрої щодо європейських акцій, це може стати вигідним часом для входу на ринок за доступними цінами протягом наступних місяців.

Важливо мати базові знання про сферу інвестування та дотримуватися їх. Наприклад, розуміння стратегій інвестування, хоча б найпростішої — усереднення вартості в доларах (методичне придбання активів через регулярні проміжки часу) може допомогти дисципліновано вийти на ринки.

Якщо ви плануєте сформувати власний пенсійний фонд, то в Україні варто звернути увагу на євробонди, оскільки їх дисконт виник через війну і є дуже привабливим для вкладання. Якщо розглядаємо зовнішні ринки, то вперше за понад десять років казначейські зобов’язання США забезпечують дохід, який перевищує очікуваний рівень інфляції. І хоча падіння цін на облігації хвилює трейдерів, інвестори, орієнтовані на дохід, можуть отримувати стабільний дохід і суму незалежно від коливань цін.

Якщо з пенсією ви вже визначились і плануєте максимально примножити свої заощадження у довгостроковому плані, то можна розглянути інвестування у фундаментально міцні компанії, які готові відновитися після закінчення періоду перезавантаження. Зокрема, це можна зробити за допомогою фундаментального аналізу.

Такі сфери, як оцифрування та автоматизація, пом’якшення наслідків зміни клімату, чиста енергетика та інші, можуть бути перспективними. Однак, такі інвестиції можуть ще більше знизитися на тлі короткострокової волатильності, тому важливо враховувати ризики та підтримувати довгострокову перспективу.

Саме у "Біржовому університеті" ставлять за мету не просто розповідати про переваги фондового ринку як джерела доходу, а запропонувати фундаментальні теоретичні знання й розвивати практичні навички роботи з цінними паперами у періоди зростання та спаду економіки.

Якщо ви не хочете ризикувати, але інвестувати хочеться так, щоб зберегти активи, потрібно більш детально розглянути стратегію long-short. Вона є ринково-нейтральною та забезпечує дохідність у будь-якій фазі ринку, особливо в циклах високої волатильності. Ця стратегія поєднує в собі довгі позиції в зростаючих напрямках, і короткі позиції в спадаючих. Зважаючи на дії ФРС та можливість доволі просто визначати гейнерів та аутсайдерів ринку на поточні 2-3 роки, вчитися інвестувати за стратегією буде корисно і правильно.

Головною ідеєю, яку потрібно врахувати, є те, що від вашої активності залежить результат ваших доходів. Зараз можна отримати високі доходи завдяки активній торгівлі в умовах високої волатильності. Існує багато інструментів для активного інвестування, таких як опціони, ф'ючерси, акції та криптовалюта. Поєднує всі ці інструменти одне — технічний аналіз. Прокачаний інвестор має відмінно володіти теханалізом, щоб прогнозувати рух ринку, вчасно заходити й виходити в позиції та знати, коли акція буде зростати, а коли можна відкривати шорт. Саме цьому навчають на курсі "Технічний аналіз PRO" в Біржовому університеті.

Незалежно від того, чи належите ви до однієї з груп, описаних вище, чи ваші потреби охоплюють кілька з них, важливо розглядати будь-які зміни портфеля в контексті ваших загальних фінансових цілей.


Роберт Ліінвестор-практик із досвідом роботи у фінансовій сфері понад 8 років. Сертифікований спеціаліст Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України за напрямом "Торгівля цінними паперами". Аналітик, трейдер, експерт із фондових ринків України та США. Ментор інвестиційної справи, який заробляє на цінних паперах та навчає цього інших — лектор курсу "Технічний аналіз PRO" у Біржовому університеті. Автор аналітичних статей на сайтах Pro Гроші та Мінфін.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.