Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дія запустила довгоочікувану послугу – як можна закрити ФОП автоматично

Зареєструвати ФОП в "Дії" можна буквально за 15 хвилин, а закрити підприємство тепер є можливість ще швидше

Фото: Unsplash, diia.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

ФОПи можуть закрити підприємство в Дії

Фото: Unsplash, diia.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

21 червня запрацювала нова послуга на порталі "Дія" для фізичних осіб-підприємців. Відтепер можна автоматично і швидко закрити ФОП без необхідності відвідувати податкову та чекати на перевірки.

Про це повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

Послуга повністю автоматична, від користувачів потрібні лише кілька кліків на сайті. Як зауважили представники Мінцифри, "більше жодних очікувань та перевірок заяв вручну – система сама передає дані до Єдиного державного реєстру (ЄДР)".

Скористатися послугою швидкого закриття ФОП можуть українці, які мають РНОКПП (реєстраційний номер облікової картки платника податків), а також підприємці, які використовують паспортні дані замість картки платника податків.

Алгоритм дій такий:

  • відкрити портал та авторизуватися;
  • обрати послугу "Автоматичне закриття ФОП";
  • натиснути на кнопку "Подати заяву";
  • зачекати, поки дані підтягнуться з ЄДР, після чого перевірити їх і підписати електронним підписом ФОП або КЕПом фізичної особи.

Нагадаємо, раніше в Мінцифрі повідомляли про проведення бета-тестування нової послуги. Його завершили досить швидко, всього за 5 днів.

Керівник із розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації Мстислав Банік в ефірі програми "Сніданок з 1+1" зауважив, що надана колись можливість автоматично відкрити ФОП допомогла "зберегти державі 73 тисячі людинороків". Йдеться про час, який витрачається на перевірки, особисті відвідини відомств тощо.

"Дія" повертатиме кошти вкладникам

Очільник Мінцифри Михайло Федоров анонсував запуск ще одної важливої послуги в "Дії". Йдеться про відшкодування вкладів українців у збанкрутілих банках. Всього за декілька кліків можна буде подати заявку на повернення грошей, а потім перевірити, чи надійшли вони на рахунок.

Компенсація вкладникам надходитиме на вже наявний чи новий рахунок "єПідтримка" в одному з банків-агентів. За словами Федорова, компенсація необхідна 1,4 млн рахунків громадян, а це приблизно 3,2 млрд грн. Завдяки автоматизації послуги не доведеться самостійно ходити в фінустанови й витрачати свій час.

У травні користувачам із 10 регіонів України дозволили реєструвати права на нерухомість безпосередньо на порталі. Спрощення торкнулося жителів Закарпатської, Київської, Дніпропетровської, Одеської, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Чернігівської областей та Луцька.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як визначити класи професійного ризику у ФОПів та на що вони впливають. Також ми повідомляли, що пільги для ФОПів таки скасують влітку та розповідали, що підприємцям назвали нові терміни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.