Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Запастися дровами буде легше? Що пообіцяли українцям в уряді

Пояснюємо, які зміни відбудуться для тих українців, які в осінньо-зимовий період обігрівають свої помешкання твердим паливом

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні збільшиться розмір житлової субсидії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні збільшують розмір житлової субсидії для громадян, яким потрібно придбати тверде пічне паливо для обігріву помешкань. На збільшену допомогу з боку держави можуть розраховувати громадяни, фінансовий дохід яких не дозволяє самостійно придбати вугілля чи деревину на зиму.

Про це повідомляє Міністерство соціальної політики.

Так, зазначається, що змінюються нормативи для опалення житлового приміщення на опалювальний сезон 2023-2024. Відомо, що показники побільшають в середньому у чотири рази та становитимуть:

  • для надання пільг на вугілля – 1,87 тонни;
  • на дрова – 6,22 тонни;
  • для надання субсидії на вугілля – 2,23 тонни;
  • на дрова – 7,41 тонни.

До того ж зважаючи на те, що вугілля та деревина подорожчали, громадяни, які отримують житлово-комунальні субсидії та пільги на ці види палива, відтепер отримуватимуть таку фінансову допомогу, яка дозволить покрити більшу частину видатків домогосподарств на купівлю цих видів палива.

Тобто розмір державних виплат для населення, яке опалює свої будинки дровами чи вугіллям, зросте. Так, якщо у попередньому опалювальному сезоні розмір субсидії був на рівні 6 973 гривень для одного господарства на рік, то вже у прийдешньому осінньо-зимовому періоду виплати сягнуть 16 234 гривень на рік.

У відомстві зазначають, що збільшити фінансування пільг та субсидій вдалося завдяки підтримці міжнародним партнерам. Зокрема, співпрацювати з українським урядом погодилися в Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

Як оформити субсидію на дрова

Процес нічим не відрізняється від оформлення звичайної житлової субсидії.Так, громадянам потрібно:

  • подати заяву на отримання субсидії на дрова;
  • надати декларацію про доходи родини за минулий рік;
  • звернутися в місцевий орган соціального захисту.

Іноді потрібно надати довідку про те, що домогосподарство використовує пічне опалення та дрова для обігріву своєї оселі.

Субсидія на тверді види палива нараховується один раз на рік, у пріоритеті — вразливі категорії населення, а під час обчислення розміру допомоги, враховують доходи родини за минулий рік. Зауважимо, що ця субсидія доступна лише сім'ям, які восени та взимку обігрівають свої будинки лише твердим паливом.

Раніше ми розповідали, скільки коштують дрова у 2023 році. Також ми писали, де українцям найвигідніше купувати деревину.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.