Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Забезпечувати теплом українців будуть по-новому: що відомо про реформу теплопостачання

Розповідаємо, як може змінитись система теплопостачання в Україні та для чого необхідна реформа

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Централізоване опалення залишиться в минулому

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Підхід до забезпечення населення теплом в Україні невдовзі може змінитись. Меморандум про реформування системи теплопостачання підписали Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно з проєктом енергетичної безпеки USAID (ПЕБ).

Про те, до яких змін готуватись українцям, повідомили в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Основною ідеєю реформи є — відмова від централізованого опалення та перехід до індивідуального, а також в планах:

  • розширення когенерації — спільного виробництва теплової та електроенергії;
  • проведення диверсифікації джерел енергії.

"Реформування енергетичного сектору відповідно до кращих практик Європейського Союзу, оптимізація муніципальної системи теплопостачання України, популяризації широкомасштабного впровадження децентралізованого енергопостачання, інтеграція різноманітних джерел відновлюваної енергії, підвищення енергоефективності, сприятимуть декарбонізації енергетичної системи та підвищенню енергетичної безпеки України. Я вдячний американським партнерам за готовність допомагати Україні на шляху до трансформації та модернізації нашої енергосистеми", — розповів заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Бутенко.

Для чого потрібна реформа теплопостачання

Передбачається, що зміни допоможуть системі теплопостачання в Україні стати надійнішою та стійкішою, підвищиться надійність постачання електроенергії та відбудеться перехід до використання екологічно чистих технологій. Основними напрямками розвитку системи теплопостачання в Україні стануть:

  • когенерація – впроваджуватимуться установки, що дають змогу окремим територіям бути енергетично самодостатніми;
  • диверсифікація джерел енергії – перехід на кілька джерел енергії та видів палива з впровадженням поновлюваних ресурсів і біопалива;
  • децентралізація – замість однієї великої ТЕЦ будуть створені більш дрібні теплові пункти, розраховані на кілька будинків або один багатоквартирний будинок.

"Для посилення стійкості інфраструктури теплопостачання та забезпечення постачання енергії об’єктам критичної інфраструктури в місцевих громадах, ми зосередимось на підтримці низки інвестиційних проєктів для розподіленої генерації з використанням різноманітних джерел енергії і розбудові технічної спроможності органів місцевої влади і зацікавлених сторін сектору, на додачу до особливої уваги, яку ми приділятимемо розробці нормативних документів щодо розподіленої генерації у системах централізованого теплопостачання", — повідомив Майкл Трейнор, керівник Проєкту енергетичної безпеки USAID.

В рамках Меморандуму передбачається співпраця у розв'язання пріоритетних проблем, а також допомога в стратегічному плануванні щодо реформування та відновлення теплопостачання та енергетики.

Раніше ми писали, які дрова найкраще підходять для опалення дому, а також як заощадити на комуналці в опалювальний сезон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.