Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як заощадити на комуналці – покрокова інструкція

Ці поради допоможуть українським родинам заощаджувати на комунальних послугах та поліпшити стан бюджету

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть легко знизити витрати на комуналку та заощадити на рахунках

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні, попри закон про заборону підвищувати тарифи на гарячу воду та тепло для населення, ціни на деякі комунальні послуги зросли. Наприклад, вартість електроенергії підвищилась на понад 69%. Це неабияк може вдарити по гаманцях українських родин.

Сайт Pro Гроші пропонує дізнатися, як можна заощаджувати на комунальних послугах.

Як українцям заощаджувати на комуналці

Вартість таких послуг як вода, газопостачання та електроенергія може становити значну частину бюджету українців. Якщо ви хочете знизити витрати на комуналку та заощадити кошти, ми підготували покрокову інструкцію з ефективними способами економії.

Крок 1: Проаналізуйте комунальні послуги

Першим кроком до заощадження на комуналці є аналіз вашого споживання ресурсів. Перегляньте свої рахунки та визначте, які послуги споживаються найбільше. Це допоможе вам зосередитися на ефективній економії.

Крок 2: Енергоефективність вдома

Значна частина витрат на комуналку припадає на споживання електроенергії. Для того, щоб зменшити суму за цю послугу в платіжках, варто зробити наступне:

  • замінити звичайні лампочки на LED;
  • обирати енергоефективні прилади;
  • вимикати з розеток непотрібні прилади;
  • не залишати електроприлади на "включеному режимі" у режимі очікування;
  • влітку вмикати кондиціонер не нижче +23 градусів або ж користуватися вентилятором.

Також рекомендується встановлювати двозонні лічильники. Вони допоможуть знизити суми в платіжках.

Крок 3: Раціональне використання води

Обмежте споживання води, встановивши економні душові головки та крани-змішувачі. Завантажуйте посуд у посудомийку, не включаючи воду на повну потужність, і переконайтеся, що немає протікань у водопровідній системі.

Крок 4: Перевірка лічильників

Постійно перевіряйте показники лічильників комунальних послуг. Так ви зможете уникнути переплат та помилкових показників.

Слідуючи цій покроковій інструкції, ви зможете знизити свої витрати на комунальні послуги та заощадити кошти. Невеликі зміни у повсякденних звичках можуть привести до значної економії та поліпшення стану вашого бюджету.

Що робити у разі переплати за газ

Деякі українці при зміні оператора газорозподілу стикаються з переплатою за газ. Проте громадяни можуть повернути собі залишок коштів на банківську карту. Для цього потрібно звернутися до найближчого Центру обслуговування клієнтів з цими документами:

  • письмова заява;
  • копія паспорта (1-6 сторінок);
  • копія ідентифікаційного коду;
  • довідка з банку з реквізитами карткового рахунку;
  • копії квитанцій у сумі переплати.

Якщо ви не можете звернутися до Центру обслуговування клієнтів, то у вас є можливість надіслати вищевказані документи поштою. Також українці можуть надіслати копії квитанцій про оплату послуг за останні 3 роки. Це допоможе краще вирахувати переплату.

Раніше ми повідомляли, як влітку користуватися кондиціонером, щоб це не вдарило по сімейному бюджету. Також ми писали, коли українці почнуть отримувати нові платіжки за воду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.