Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як правильно сушити дрова – інструкція

Розкриваємо секрет ідеальної сушки дров і розповідаємо про нюанси порід дерева

Фото: Pixabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Короткі поради про правильну сушку дров

Фото: Pixabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Дрова досі залишаються популярним засобом для опалення і під час опалювального сезону 2022/2023 можуть стати гарним підстрахуванням навіть для тих, у кого до будинку проведено газ.

Однак для отримання максимальної кількості тепла та економії потрібно не тільки купити хороші дрова, а й правильно висушити їх.

Експерти міжнародної компанії SHTIL розповіли, що термін сушіння дров залежить від типу обраної деревини та способу її зберігання. Найдовше сохнуть дрова з дерева твердих порід, оскільки там гірша циркуляція повітря.

Найкращий час для сушіння деревини природним шляхом – з листопада по березень, цей період підходить для дров усіх порід дерева. Свіжа листяна деревина сушиться до двох років, а тверді породи, наприклад, дуб – до трьох.

Чому важлива вологість?

Від цього показника залежить дуже багато, а головне – скільки тепла виділятимуть дрова у вашій печі чи каміні.

Чим вище вологість – тим менше тепла, а у свіжому дереві цей показник може сягати 50% від ваги полін.

Якщо почнете топити такими сирими дровами, то вони не віддаватимуть жар поки з них не випарується вся зайва волога. До того ж такі дрова залишають дуже багато гару і кіптяви, що забруднює димарі.

Як правильно сушити дрова?

Для сушіння дров без спеціальних пристроїв знадобиться багато терпіння. Перше правило – чим дрібніше ви рубаєте дрова, тим швидше вони висохнуть, тому що більшою стає їхня сумарна площа поверхні. Якщо ви спробуєте сушити цілі поліна – це займе величезну кількість часу і буде дуже незручно.

Щоб дрова правильно лежали, що дуже важливо для сушіння, потрібно зробити для них склад і бажано – з південного боку будинку чи сараю.

Далі потрібна ізолююча підкладка, на яку вже кладуться рубані дрова. Вона запобігатиме гниття і забезпечує хорошу вентиляцію, що прискорить процес.

За складеним стосом дров залиште зазор близько 5-10 см, необхідний для відведення вологи, що виходить з повітрям.

Якщо ви хочете опалити свій будинок виключно дровами, то вам потрібно підготувати для їх зберігання місце, яке вмістить запас у півтора рази більшої кількості, яке вам потрібно на весь рік.

Обов'язково захистіть дрова від дощу та інших погодних явищ, тому що дерево, яке намокло, доведеться сушити заново. Якщо ви правильно підготували дрова, обладнали для них правильне місце та захистили від вогкості, залишається лише чекати.

Нагадаємо, раніше сайт Pro Гроші промоніторив ціни на дрова торговельному інтернет-майданчику OLX і розповів, скільки коштує дерево зараз.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.