Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Все, що треба знати про дрова перед опалювальним сезоном: 5 найпоширеніших питань

Завдяки кільком правилам ви зможете підібрати правильну сировину для опалення вашого будинку

Фото: pexels

Деякі дрова краще не обрати для опалення

Фото: pexels

Зима вже не за горами, а тому люди, які мають приватні будинки, можуть вже готуватися до опалювального сезону. Здебільшого мова про тих, хто забезпечує тепло в житлі завдяки дровам. Необхідно вже зараз правильно підібрати сировину та подбати про її підготовку.

Редакція сайту Pro Гроші відповідає на основні питання, які цікавлять українців стосовно дров.

Які дрова горять найдовше

Дрова з листяних порід дерев забезпечують найтриваліше горіння. Їхня щільна структура дозволяє горіти довше, виділяючи значну кількість тепла. Найефективнішими вважаються дубові дрова, оскільки вони горять довше за інші й виділяють багато тепла.

Через щільну будову волокон дубові дрова довго розгораються, але їхнє горіння і триває довше. Така сировина перетворюється на вугілля, яке ще довго зберігає високу температуру в печі. Однак такі дрова досить дорого коштують, а тому їх часто змішують з іншими, щоб продовжити час горіння.

Які дрова найгірші

Точно для опалення будинку не варто обирати дрова з хвойних порід дерев. Все тому, що вони:

  • швидко горять;
  • виділяють багато диму та смол;
  • мають маленьку тепловіддачу.

Таку сировину можуть використовувати, однак лише для таких приміщень, як лазні та бані. Все завдяки смолі та ефірній олії, що там знаходиться. Якщо такі компоненти використовувати в невеликих кількостях, то вони досить позитивно впливають на здоров'я людини.

Які дрова дають багато тепла

Якщо ви хочете використовувати мінімальну кількість сировини, але разом з тим, щоб вона мала велику тепловіддачу, то вам треба використовувати наступні види дерев:

  • вільхові дрова — мають хорошу тепловіддачу та майже не виділяють диму. Вони не потребують спеціальних умов для зберігання та придатні до використання тривалий час;
  • липові дрова — дана сировина має високу інтенсивність горіння. Однак їх і важко просто так розпалити. Також вони мають маленький термін зберігання, адже вже на третій рік така деревина може втратити свої властивості та горить набагато гірше;
  • березові дрова – забезпечують не тільки чудовий жар для обігріву, але й допомагають дезінфікувати приміщення. Завдяки вмісту дьогтю деревина швидко розгорається і довго горить;
  • дубові дрова – є одним із найкращих варіантів для опалення, оскільки виділяють багато тепла та наповнюють приміщення приємним, терпким ароматом під час горіння.

Якими деревами не можна топити піч

Трапляються іноді серед листових дерев і ті породи, які краще не використовувати для опалення будинку. До цього списку входять:

  • осика;
  • липа;
  • тополь та інші.

Вони мають низьку щільність, а отже ваша сировина згорить за короткий проміжок часу і навіть не утворить вугілля.

Знову ж таки варто нагадати про хвойні породи. Вони не лише мають низьку тепловіддачу, але також і засмітять вам димар. Такі дрова містять багато смоли, яка повністю не згорає, а залишається на внутрішніх стінках топки, а тому їх краще не використовувати для опалення.

Які дрова "найтепліші"

Для економічного та ефективного опалення варто обирати дрова, які забезпечують найбільше тепла при згорянні в печі чи котлі. Найвищу теплотворну здатність мають дрова з модрини, сосни та ялини — вони виділяють 4,3 кВт.год/кг, тоді як грабові, букові, дубові, ясеневі та березові дрова — 4,2 кВт.год/кг.


Памʼятайте, що використовуючи ці поради ви зможете підібрати правильні дрова для опалення вашого будинку та будете в теплі протягом всієї зими.

Ми вже писали про те, яке автономне опалення вибрати у 2024 році. Також читайте, як під'єднати автономне опалення у квартирі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.