Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як пережити опалювальний сезон без газу — п'ять способів не змерзнути взимку

Розповідаємо, як українцям варто підготуватися та не змерзнути у своїх помешканнях без газу взимку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як обігріти помешкання, якщо немає газу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Більша частина зими вже позаду і в українців станом на січень 2024 року ще не виникало масштабних проблеми з опалювальним сезоном. Але росіяни ще досі мають плати занурити нашу країну у темряву та холод.

Тож редакція сайту Pro Гроші вирішила розповісти, як пережити опалювальний сезон без газу.

Камін

Якщо маєте приватний будинок, то найкраще встановити пелетний камін, щоби отримати низку переваг. Наприклад, такий камін не потребує димаря – достатньо труби, що виводиться в стіну. А ще можна встановити систему, яка автоматично подає паливо.

Однак пелетні каміни, зазвичай, доволі дорогі, плюс додаткові кошти доведеться витрачати на паливо.

Кондиціонер

Майже те саме, що обігрівати житло каміном, адже кондиціонер, як і камін, поширює тепло у приміщенні, у якому встановлений. Тобто, зігрітися з кондиціонером можна, якщо у вас однокімнатна квартира.

Твердопаливний котел

Теж недешевий спосіб обігріти оселю, але тепло, яке виробляє твердопаливний котел, тривалий час зберігається в приміщенні. Котел не працюватиме без електроенергії, тож варто подбати й про купівлю генератора. На випадок, якщо виникатимуть проблеми зі світлом.

Муровані печі

Деякі українці у невеликих селах ще використовують печі для обігріву своїх будинків. Опалюються печі дровами або ж вугіллям. Але самій людині потрібно деякий час побути біля печі, щоби підтримувати вогонь. Тобто підкладати у піч паливо.

Електроопалення

Ціна електрокотла залежить від його потужності, яка вимірюється у кВт/годинах та площі житла, яку ви хочете обігріти. За найпростіший котел доведеться заплатити 4-4,5 тисячі гривень.

До слова, вартість 1 кВт/години електроенергії наразі становить 2,64 гривні.

Як самостійно утеплити квартиру

Якщо дотримуватися простих рекомендацій, то можна не тільки зекономити гроші, а й зберегти тепло у помешканні взимку. Отже, для цього потрібно:

  • розгорніть штори, якщо ваші вікна "виходять" на сонячний бік, адже у сонячний день квартира отримуватиме більше природного тепла;
  • позбудьтесь усіх щілин у квартирі, використовуючи монтажну піну або гель;
  • вікна утепліть плівкою з пузирчастою структурою, щоби на 50% зменшить втрату тепла.
  • розмістіть якомога більше килимів на підлозі, особливо якщо ви живете на першому поверсі або в приватному будинку.

Також варто тепло одягатися. Так можна буде деякий час почуватися більш-менш комфортно, якщо раптово посеред зими зникне опалення.

Раніше ми розповідали, що таке автономне опалення та яка від нього користь. Ще ми пояснювали, як правильно складати та зберігати дрова.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.